Coronavirus in Latijns-Amerika, Brazilië noteert eerste geval
26 Feb 2020, 16:20
foto
Een vrouw met een gezichtsmasker op loopt langs een beeldscherm waarop een video te zien is over voorzorgsmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus in Beijing, China. (Foto: Reuters)


Het coronavirus is dichter bij huis. Brazilië heeft zijn eerste Covid-19-geïnfecteerde geregistreerd. Azië meldde woensdag honderden nieuwe gevallen van het coronavirus, onder wie een Amerikaanse soldaat die in Zuid-Korea was gestationeerd. De Verenigde Staten (VS) waarschuwt voor een pandemie. Terwijl de ziekte zich blijft verspreiden in Europa, heeft  Brazilië zijn eerste infectie gemeld.

De wereldaandelen daalden voor de vijfde dag uit angst voor langdurige verstoring van de wereldwijde toeleveringsketens, terwijl goud als veilige haven steeg naar het hoogste punt in zeven jaar. Wereldwijd hebben aandelenmarkten in de afgelopen vier handelssessies 3,3 miljard dollar aan waarde verloren, gemeten aan de hand van de MSCI-index voor alle landen.

Aangenomen wordt dat de ziekte eind vorig jaar is ontstaan ​​in een markt die dieren verkoopt in de centrale Chinese stad Wuhan. Er zijn inmiddels ongeveer 80.000 mensen geïnfecteerd met het Covid-19 zoals het virus heeft. Er zijn meer dan 2.700 mensen bezweken aan de ziekte, de overgrote meerderheid in China.

De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) drongen er bij Amerikanen op aan zich voor te bereiden en zeiden dat hoewel het onmiddellijke risico laag was, de wereldwijde situatie suggereerde dat een pandemie waarschijnlijk was. "Het is geen kwestie van of. Het is een kwestie van wanneer en hoeveel mensen zullen worden besmet," zei Anne Schuchat, de hoofddirecteur van de CDC, dinsdag.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), heeft echter afgeraden te verwijzen naar een pandemie, door het bureau gedefinieerd als de "wereldwijde verspreiding" van een nieuwe ziekte. "We moeten niet staan te popelen om een ​​pandemie te verklaren zonder een zorgvuldige en heldere analyse van de feiten," merkte Tedros op tegen in Genève gevestigde diplomaten.

“Het onzorgvuldig gebruiken van het woord pandemie heeft geen tastbaar voordeel, maar het heeft een aanzienlijk risico in termen van het versterken van onnodige en ongerechtvaardigde angst en stigma en verlammende systemen. Het kan ook een signaal zijn dat we het virus niet langer kunnen bevatten, wat niet waar is."

'Niet wachten'
De VS heeft 57 gevallen van het virus gemeld. President Donald Trump, terug in Washington na een bezoek aan India, zei op Twitter dat hij woensdag Amerikaanse functionarissen zou ontmoeten voor een briefing over het coronavirus.

Dr. Bruce Aylward, hoofd van een gezamenlijke WHO-Chinese missie bij de uitbraak, vertelde verslaggevers bij zijn terugkeer naar Genève dat de voorbereidingen van de wereld niet moesten wachten. “Denk dat het virus morgen zal verschijnen. Als je niet zo denkt, ben je niet klaar," zei hij. "Dit is een snel escalerende epidemie op verschillende plaatsen die we supersnel moeten aanpakken om een ​​pandemie te voorkomen."

De WHO zegt dat de uitbraak zijn hoogtepunt bereikte in China rond 2 februari, nadat de autoriteiten de provincie Hubei hadden geïsoleerd en andere inperkingsmaatregelen hadden opgelegd. De Chinese Nationale Gezondheidscommissie meldde woensdag nog eens 406 nieuwe infecties, tegen 508 een dag eerder en bracht het totale aantal bevestigde gevallen op het Chinese vasteland op 78.064. Het dodental steeg met 52 tot 2.715. De WHO zei dat er dinsdag slechts 10 nieuwe gevallen werden gemeld in China buiten Hubei.

Zuid-Korea, dat met 1.261 gevallen de meeste buiten China heeft, meldde 284 nieuwe onder wie een Amerikaanse soldaat. De autoriteiten hebben een ambitieus plan voorbereid om meer dan 200.000 leden van een kerk in het centrum van de uitbraak in het land te testen. Het Amerikaanse leger zei dat een 23-jarige soldaat in Camp Carroll, ongeveer 20 km van Daegu, besmet was en thuis in quarantaine was.

Brazilië meldde het eerste geval in Latijns-Amerika, zei een bron woensdag - een 61-jarige die Italië had bezocht. Devi Sridhar, professor en voorzitter van de wereldwijde volksgezondheid aan de Edinburgh Medical School, zei dat de verspreiding aantoonde dat de uitbraak, bekend als Covid-19, serieus moet worden genomen. "Terwijl Covid-19 een milde ziekte is bij 80% van de individuen, hebben de andere 20% ernstige of kritieke ziektebeelden, variërend van kortademigheid tot septische shock en multi-orgaanfalen," zei Sridhar.
Advertenties