Pluimveetraining brengt voedselveiligheid dichterbij
24 Feb, 22:31
foto
De training ‘Pluimveekeuring’ voor personeel van het directoraat Veeteelt en grote- en middelgrote pluimveeslachters, is maandag gestart.


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is maandag begonnen met de training ‘Pluimveekeuring’ voor personeel van het directoraat Veeteelt en grote- en middelgrote pluimveeslachters, die tenminste 1000 slachtingen per jaar hebben. De ongeveer 45 participanten zullen intensief getraind worden in de nu geldende strengere wettelijke vereisten betreffende pluimveeslachting.

Het eerste blok van de training is van 24 februari tot en met 13 maart en het tweede gedeelte van 20 april tot en met 15 mei. Consultant Jaime Santibanez Valden uit Chili zal met ondersteuning van trainingscoördinator Claudette Morsen en Gianna Karg, hoofd Veterinaire Inspectie op het directoraat Veeteelt, de cursus verzorgen.

De training houdt verband met de goedkeuring van de wet ‘Inspectie vlees en overige dierlijke producten’. Deze wet verplicht dat er strengere eisen gesteld moeten worden aan onder andere pluimveekwekers, om te zorgen voor gezond pluimveevlees voor de consument. LVV heeft als doelstellingen het garanderen van de voedselzekerheid en voedselveiligheid. LVV-minister Rabin Parmessar wil daarom middels trainingen en infosessies zoveel mogelijk pluimveekwekers bereiken om hun in te lichten over bioveiligheid binnen de pluimveesector, meldt de voorlichting van het ministerie, via het Nationaal Informatie Instituut.

Volgens de wet mag geen enkel dier voorkomende op de lijst van slachtdieren, geslacht worden zonder gekeurd te zijn door een keurmeester, werkzaam bij de Veterinaire Dienst van het ministerie van LVV. Sinds 27 februari 2017 is pluimvee toegevoegd aan de lijst van slachtdieren, hetgeen betekent dat ook het keuren bij het slachten van pluimvee een wettelijke verplichting is. Pluimveevlees mag alleen ten verkoop worden aangeboden, als er goedkeuring is verleend door pluimveekeurders van de Veterinaire Dienst.

Monday 06 April
Sunday 05 April