Bouva: Leerkrachten worden misbruikt voor politieke actie
15 Feb 2020, 00:00
foto
Op de aanvraag voor de demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein is duidelijk aangegeven dat het gaat om 'WEG MET DE NDP' stelt Melvin Bouva.


Melvin Bouva, vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, is er verontwaardigd over dat vakbondsleider Reshma Mangre - voorzitter van de onderwijsbonden BvL en ALS - maandag de scholen wil sluiten. Dit, om een politieke actie die gevoerd wordt tegen de NDP en de regering. Bouva zegt in gesprek met Starnieuws dat uit de aanvraag voor Onafhankelijkheidsplein door Stephano Biervliet is verwoord 'WEG MET DE NDP'. "En daarvoor wil mevrouw Mangre die duidelijk deel uitmaakt van de VHP, dat leerkrachten de school moeten sluiten en actie moeten voeren", stelt Bouva. 

De belangen van de leerlingen en het onderwijs worden niet behartigd door de protestmanifestatie, stelt Bouva. Hij voert aan dat diverse politieke partijen zoals de VHP, NPS, Perjajah Luhur, de vakbeweging, waarbij de voorzitter van C-47 bestuurslid is van de SPA, het bedrijfsleven, activisten en anderen meedoen met de actie. Hij wijst erop dat er op 25 mei verkiezingen zijn, dan kunnen de kiezers hun stem uitbrengen. President Desi Bouterse is bezig met het voeren van gesprekken en een plan van aanpak voor de financieel-economische situatie. Midden in dat proces wordt er actie gevoerd. 

Bouva merkt op dat Wilgo Valies, die nu in de voorste regionen is bij de NPS, ook geprobeerd heeft leerkrachten te misbruiken voor politieke acties. Die zijn volgens hem mislukt, want nog geen tweehonderd mensen kwamen erop af. Nu is Mangre een pion van de VHP en wil zich bewijzen om op de kiezerslijst te kunnen komen. Eerder heeft partijgenoot Clifton Limburg in Bakana tori een aantal keren meegedeeld dat Mangre op de VHP-kandidatenlijst komt in Wanica. 

"Ik hoop dat leerkrachten doorhebben dat ze misbruikt worden, want hier is niks van onderwijs in het geding. Het gaat om politieke motieven," constateert Bouva. Mensen hebben volgens hem gewoon een dubbele agenda. Hij voert aan dat deze kwestie niet zonder gevolgen kan blijven. Het ministerie van Onderwijs moet optreden tegen leerkrachten die om oneigenlijke redenen de school verlaten om actie te voeren en de scholieren hierdoor duperen. Ook in De Nationale Assemblee zal hij aankaarten dat mensen misbruik maken van het stakingsrecht. "Ik roep de leerkrachten op om zich niet te laten misleiden."

Bouva voert aan dat politieke partijen op eigen kracht de strijd moeten aangaan en zich niet moeten verschuilen achter de financieel-economische situatie. De president moet de ruimte krijgen om te komen tot normalisatie van de situatie. Hij is daarmee bezig en voert gesprekken met diverse maatschappelijke groepen. "Ik ben er ernstig bezorgd en verontwaardigd over dat op een doorzichtige manier politiek gevoerd wordt, waarbij mensen als Mangre en Valies voor hun eigen politieke agenda leerkrachten willen misleiden. Mensen als Berenstein lopen met politieke maskers op," meent Bouva. 
Advertenties