Kirpalani: In totaal US$ 197 miljoen gebruikt van banken
08 Feb 2020, 02:48
foto
Regeringscommissaris Vijay Kirpalani aan het woord. President Desi Bouterse luistert naar de beantwoording van een vraag over kasreserve. (Foto: Raoul Lith)


Naast de US$ 100 miljoen aan de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken is ook US$ 97 miljoen aan termijndeposito, dat onder beheer was bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS), gebruikt. Maar er is geen sprake van fraude legde regeringscommissaris Vijay Kirpalani uit op een persconferentie vrijdag. President Desi Bouterse zegt dat als het terrein van Assuria/De Surinaamsche Bank van US$ 20 miljoen teruggegeven wordt, is dit bedrag binnen. De koop zou niet volgens de regels zijn gegaan. Van de internationale reserves, waar de kasreserve deel van uitmaakt, is goud voor US$ 85 miljoen opgekocht. Dit kan weer verkocht worden, dan is de US$ 100 miljoen weer binnen. 

Kirpalani legt uit dat de dekking en de terugbetaling van de middelen in de kasreserve niet van de belastingbetaler kan komen. Deze komen in feite uit royalty stream van Grassalco en een deel van de belastinginkomsten die zijn gereserveerd vanuit Iamgold. Er zijn succesvolle mogelijkheden waarnaar worden gekeken bij Staatsolie. Er kan veel sneller en zonder betaling van rente deze schuld worden afgelost. De minister van Financiën is hier druk mee bezig om deze kwestie zo snel mogelijk op te lossen. 

President Bouterse deelde mee dat toen Kirpalani rapporteerde dat er 'gerommeld' is met de kasreserve zijn de bankiers onmiddellijk gerapporteerd. Het was schokkend omdat de regering andere informatie had. Er zijn twee marathonzittingen geweest waarbij de commerciële banken, minister Financiën en de CBvS uitvoerig hebben besproken hoe de situatie hersteld wordt. De middelen zijn aangewend volgens de president om goud op te kopen voor US$ 85 miljoen, dit kan worden terugverkocht.

Met de banken is overeengekomen dat US$ 330 miljoen wordt overgemaakt naar een ringfence-account, deelde Kirpalani mee, inclusief goud. Die middelen zijn bij de CBvS. Dat geld is er en komt onder gezamenlijk beheer. Het gaat om totaal US$ 197 miljoen, waarvan US$ 100 miljoen kasreserve en US$ 97 miljoen termijndeposito. "Het geld is gebruikt voor een applicatie te weten interventie en dat had niet moeten plaatsvinden. Het is niet vervreemd of er is geen fraude gepleegd. Bij een interventie krijgt de CBvS de tegenwaarde terug in SRD. Dus die transacties zijn gelist", stelde de regeringscommissaris. 

Er is een voorlopige overeenkomst getekend met de banken over de US$ 197 miljoen. Er wordt gewerkt aan een definitieve overeenkomst. Maandag zijn de rekeningen geopend en het geld overgemaakt. Het bedrag dat tekort is, wordt over een periode terugbetaald. Dat is overeengekomen. Het bedrag kan binnen vier maanden worden terugbetaald, zonder enige rente. Er is een ruimte tot maximaal acht jaar. Er is ruimte ingebouwd om voldoende tijd te hebben om dit probleem comfortabel op te lossen. De oplossing moet geen ander probleem creëren, benadrukt Kirpalani. Het werken van de Staat moet niet stoppen, anders wordt de situatie erger. 

Kirpalani benadrukte dat het onderzoek dat gaande is bij het Openbaar Ministerie niets te maken heeft met de kasreserve. Er is niks verduisterd, ontvreemd of gestolen. De aangifte tegen de gewezen governor Robert van Trikt heeft te maken met consultancy contracten die getekend zijn met Orion, het Belgische bedrijf Clairfield en aankoop van auto's waarvoor veel meer dan de waarde is betaald. De regeringscommissaris voerde aan dat de Bankwet, die van 1956 dateert, verregaande bevoegdheden geeft aan een governor. Hij heeft volledige tekeningsbevoegdheid en hoeft met niemand af te stemmen. Zo was de raad van toezicht tegen de aankoop van de 550 ha te Blauwmeer, maar dit is toch gebeurd. Aantal zaken komen ook niet gelijk aan het licht, het kan enkele maanden duren. Van Trikt heeft tien maanden aangezeten als governor. Hij is in verzekering gesteld op last van de procureur-generaal. 
Advertenties