Royal Caribbean weert paspoorthouders China, Hong Kong en Macau
08 Feb 2020, 12:43
foto
Het cruiseschip van Royal Caribbean 'Anthem of the Seas' wordt aangemeerd nadat passagiers met mogelijke coronavirussymptomen waren verwijderd in de haven van Bayonne, New Jersey, Verenigde Staten. (Foto's: Reuters)


Royal Caribbean Cruises Ltd zei vrijdag dat het gasten die paspoorten hebben van China, Hong Kong of Macau, verbiedt om aan boord van hun schepen te gaan te midden van zorgen over de uitbraak van het coronavirus. De nieuwe protocollen van het bedrijf komen in de nasleep van het snel verspreidende virus, dat meer dan 600 mensen heeft gedood en meer dan 31.000 mensen in minstens 25 landen heeft getroffen.

Gasten of bemanningsleden die naar, van of via het vasteland van China, Hong Kong of Macau zijn gereisd, of in contact zijn geweest met iemand die dat heeft gedaan in minder dan 15 dagen vóór de zeereis, mogen volgens de nieuwe regels niet aan boord van de schepen van het bedrijf worden toegelaten. Het bedrijf zou ook gasten met griepachtige symptomen screenen en degenen die niet zeker weten of ze in contact waren geweest met personen die de afgelopen 15 dagen China of Hong Kong hadden bezocht.

Royal Caribbean vertraagde op vrijdag ook het vertrek van zijn Anthem of the Seas cruise vanuit New Jersey met een dag nadat vier gasten waren getest door de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) voor coronavirus. Geen van de vier vertoonde klinische symptomen van het virus, zei de maatschappij. De CDC had 27 passagiers op het schip gescreend die recent uit China waren gereisd.

Diamond Princess
Een ander cruisemaatschappij Princess Cruises zag een van haar schepen Diamond Princess in quarantaine geplaatst bij aankomst in Yokohama, Japan. Het schip werd maandag voor twee weken in quarantaine geplaatst nadat een man die van boord ging in Hong Kong werd gediagnosticeerd met het coronavirus. Sindsdien zijn tientallen meer mensen op het cruiseschip in de Japanse haven positief getest op het coronavirus. Duizenden passagiers blijven afgezonderd in hun hutten, slechts een kort moment aan dek is toegestaan ​​voor frisse lucht.

De Japanse minister van Volksgezondheid, Katsunobu Kato, vertelde op een persconferentie dat 41 mensen op het schip vrijdag positief hadden getest op het coronavirus, waardoor het totaal aantal bevestigde gevallen op 61 kwam. Eenentwintig van de nieuwe gevallen waren Japanse burgers.

De geïnfecteerden werden verplaatst naar ziekenhuizen in Tokio en omliggende steden, zei het ministerie van Volksgezondheid. Blauwe en witte dekzeilen werden opgehangen om ze tegen het zicht van andere passagiers te beschermen. Ongeveer 3.700 mensen zijn aan boord van de Diamond Princess, die meestal een bemanning heeft van 1.100 en een passagierscapaciteit van 2.670.

De website van Princess Cruises beschrijft het schip als "uw thuis weg van huis" en dat zal het voor de meeste passagiers ten minste tot 19 februari blijven. De afzonderingsperiode kan worden verlengd als dat nodig blijkt, zei een Japanse overheidsfunctionaris.

Passagiers kijken vanuit hun cabines terwijl het cruiseschip Diamond Princess aanmeert bij de Diakoku Pier Cruise Terminal in Yokohama, Japan. Er zijn meer dan tien mensen aan boord positief gediagnosticeerd op het coronavirus. (Foto: Reuters)

Mike Ryan, de beste nooddeskundige van de Wereldgezondheidsorganisatie, zei dat nieuwe gevallen de quarantaine zouden verlengen. “We moeten een manier vinden om die vicieuze cirkel te doorbreken en een manier vinden om de patiënten aan boord zo te organiseren dat we te zijner tijd mensen van het schip kunnen krijgen, zei Ryan.

De 61 gevallen kwamen uit een steekproef van 273 mensen die waren getest omdat ze symptomen hadden getoond of in nauw contact stonden met degenen die dat wel hadden gedaan. Meer tests zullen worden gedaan als meer passagiers symptomen ontwikkelden, zei Kato.

Voor de gestrande passagiers, beloofde de scheepsbrochure "een schat aan uitzonderlijke hoogstandjes", maar de nieuwe infecties brengen meer somberheid. Personeel deelde thermometers uit en passagiers kregen te horen dat experts op het gebied van geestelijke gezondheid beschikbaar waren voor telefonische consulten.

Paul Hunter, een expert in infectieziekten aan de Britse Universiteit van East Anglia, zei dat het potentieel voor cruiseschepen om de epidemie over de hele wereld te verspreiden een serieus probleem werd. "Cruiseschepen zijn omgevingen waar luchtweginfecties zich zeer snel kunnen verspreiden," zei hij. Ze dragen ook het risico van overdracht van een virale infectie naar andere landen wanneer passagiers in- en uitstappen. "Ik zou verbaasd zijn als we de komende weken geen problemen meer zien met cruiseschepen," zei Hunter.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March