VS biedt hulp aan landen getroffen door coronavirus
08 Feb 2020, 04:41
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, heeft gezegd dat de VS klaarstaat om hulp te bieden aan landen die getroffen zijn door het coronavirus.


De Verenigde Staten staat ​​klaar om maximaal US$ 100 miljoen uit te geven om China en andere door het coronavirus getroffen landen te helpen, zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, op vrijdag. "Deze inzet - samen met de honderden miljoenen die royaal door de Amerikaanse particuliere sector zijn gedoneerd - toont sterk Amerikaans leiderschap in reactie op de uitbraak," zei hij in een verklaring.

Hij zei dat de verplichting van de Amerikaanse overheid zou worden nagekomen via bestaande fondsen "zowel rechtstreeks als via multilaterale organisaties." Stephen Biegun, plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken, vertelde op een media-briefing dat de financiering de hulpinspanningen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou ondersteunen.

Biegun zei dat de Verenigde Staten ook bijna 17,8 ton medische benodigdheden naar China heeft gestuurd, inclusief maskers, jassen en andere beschermende kleding. De minister van Volksgezondheid en Human Services, Alex Azar, zei dat de Verenigde Staten namen van Amerikaanse experts bij de WHO hebben ingediend voor opname in een WHO-delegatie van experts om China te helpen bij het helpen bedwingen van de uitbraak. “Dit is een zaak voor het Chinese leiderschap om de definitieve beslissing te nemen. We voelen ons erg optimistisch dat dat zal gebeuren," zei hij.

Azar zei dat de hulp in de Verenigde Staten tot nog toe wordt gedekt door US$ 105 miljoen aan financiering via de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Het Amerikaans ministerie van Volksgezondheid (HHS) heeft het Congres vorige week laten weten dat het nog eens US$ 136 miljoen van andere HHS-programma's zou kunnen overboeken. In de briefing zei Azar dat er nog geen beslissing was genomen om extra fondsen te autoriseren en zei dat het "prematuur" was om het Congres om extra fondsen te vragen om de pogingen om de uitbraak te bedwingen te ondersteunen.

Eerder op vrijdag vertelde de Amerikaanse vicepresident Mike Pence aan Fox Business Network dat de virusbedreiging voor de Verenigde Staten laag bleef. Hij prees China voor het aantonen van "een ongekend niveau van transparantie" tijdens de uitbraak. "President Trump heeft beslissende en ongekende actie ondernomen om vluchten te annuleren en de toegang tot dit land te beperken voor mensen die nu een week geleden uit China komen, en we blijven geloven dat de dreiging voor het Amerikaanse publiek laag is," zei hij.

Pence zei dat Trump donderdagavond in een telefoongesprek de Chinese president Xi Jinping had verteld dat de Verenigde Staten klaar staat om te helpen via de WHO. “Het verlies aan mensenlevens, het coronavirus dat mensen in China treft, en gelukkig een klein aantal mensen in de Verenigde Staten tot op heden, is hartverscheurend. Maar we staan ​​klaar om met China samen te werken om hen alle steun te bieden," zei Pence.
Advertenties