Dam te Henar doorgestoken; politie grijpt in
07 Feb 2020, 22:25
foto
De situatie bij de doorgestoken dam te Henar. (Foto's: LVV/NII)


In het ressort Henar in het district Nickerie, heeft een groot landbouwbedrijf een dam doorgestoken en worden er via een pompinstallatie grote hoeveelheden water naar het areaal van dit bedrijf getrokken. Hierdoor kunnen boeren die verder in het gebied liggen, niet beschikken over voldoende irrigatiewater, omdat het waterpeil dan heel snel daalt. Deze beschadiging van overheidseigendommen is bij wet strafbaar gesteld, zegt de voorlichting van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). 

Medewerkers van LVV hebben de situatie ontdekt bij een routinecontrole. Na overleg met de coördinator regio west van LVV, heeft de ressortleider in dat gebied de politie op de hoogte gesteld. Deze gaf aan de ondernemer de opdracht om de dam onmiddellijk in originele staat terug te brengen.

Het doorsteken van overheidsdammen om zodoende rechtstreeks water uit de irrigatieleiding te trekken, is iets dat haast elk seizoen gebeurt. Dit brengt met zich mee dat andere boeren worden gedupeerd en dat de infrastructuur wordt vernietigd. De overheid geeft jaarlijks heel veel uit, om deze landbouw infrastructuur in stand te houden en zal dus niet toestaan dat deze wordt beschadigd, zegt LVV.

De medewerkers van LVV zullen de controle regelmatig blijven uitoefenen zodat de infrastructuur, noch de boeren geschaad worden. Vooral in deze periode van watertekort doet het ministerie een dringend beroep op alle boeren zo efficiënt mogelijk om te gaan met irrigatiewater. Het is ten strengste verboden om overheidsdammen door te steken om zodoende rechtstreeks water uit de irrigatieleiding naar arealen te trekken, benadrukt LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.

Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April