Geldinzamelingsactie voor hulpverleners coronavirus in China
05 Feb 2020, 17:39
foto
Minister Antoine Elias van Volksgezondheid (midden) heeft vandaag een onderhoud gehad met SCUA over maatregelen die getroffen zijn om het coronavirus buiten de deur te houden.


De overkoepelde Chinese associatie, Suriname Chinese United Association (SCUA) is een gestart met een geldinzamelingsactie voor China. Het geld gaat naar het Rode Kruis in China en is bedoeld voor medici en alle andere hulpverleners die helpen in de strijd tegen het epidemische coronavirus, zegt SCUA-voorzitter Li Xue Xiong aan Starnieuws. “Het virus verspreidt zich snel en allerhande medische middelen, zoals beschermende kleding en mondkapjes zijn nodig.”

De SCUA houdt zich al weken intensief bezig met reisadvies en gezondheidsvoorlichting aan Chinezen in Suriname en personen die vanuit China naar ons land reizen. Naast deze voorlichting loopt nu ook de geldinzamelingsactie. In eerste instantie richt de organisatie zich in het bijzonder op de Chinese diasporagemeenschap en Overzeese Chinezen in Suriname. Nu de actie loopt, doet de SCUA een beroep op de totale Surinaamse gemeenschap om ook te doneren. 

De SCUA-actie is een follow-up van de eenmansactie die ondernemer Chen Zhibin vorig week maandag begon. “Suriname is een klein land en ligt kilometers ver van China, we kunnen van hieruit niet veel doen dan een financiële ondersteuning bieden”, licht Chen zijn initiatief toe. Familie, vrienden en zakenrelaties reageerden op zijn oproep en doneerden binnen enkele dagen. “Niet alleen Chinezen, maar Surinamers van verschillende komaf gaven geld voor hun medemens in nood”, vertelt Chen. 

Hij kreeg verschillende valutasoorten binnen die hij omzette naar de Chinese Yuan via mobile banking overmaakte naar het Rode Kruis in China. “Als wij in Suriname hulp nodig hebben, dan doneert China en de Chinese gemeenschap in China. De medemens moet elkaar helpen.”

Zijn actie werd goed ontvangen en steeds meer personen wilden doneren, dat nu via de SCUA kan. Sommige personen geven gelijk Yuan, en dat wordt telefonisch overgemaakt, zegt Li. “De SCUA is in gesprek met de Surinaamse regering om na te gaan hoe de SRD-donaties om te zetten en over te maken.”

Maatregelen Volksgezondheid
De SCUA verwelkomt de vandaag aangekondigde maatregelen vanuit Volksgezondheid naar reizigers vanuit China. De SCUA noemt deze goed, maar ziet graag nog detail informatie tegemoet. Bijvoorbeeld vanaf welk punt worden niet-ingezetenen reizigers niet toegelaten (na aankomst op Pengelluchthaven of grenspost) en waar worden de ingezetenen na aankomst 14 dagen in quarantaine geplaatst.

Ook ondernemer Chen is blij met de preventiemaatregelen vanuit de overheid. In één adem merkt hij op dat de KLM de vluchten vanuit China zelf al stopzette en via Nederland geen personen uit China naar Suriname kunnen afreizen. Hij doet een beroep op alle Surinamers om het coronavirus niet als argument te gebruiken om Chinezen in Suriname te discrimineren.

Naast de grote onderlinge behulpzaamheid is er ook een grote sociale controle. “Wij willen niet ziek worden en we letten op reizigers uit China en hun veertien dagen isolatie”, benadrukt Chen. “In Suriname gaan wij zelf minder op straat en sommige van ons dragen zelf een mondkapje.”

Eenieder die een financiële ondersteuning wil geven kan e-mailen naar de SCUA (scuasuriname@gmail.com) of bellen (ook WhatsApps) naar 8188881, 8634800 of 545068.
Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March