Coronavirus in elke Chinese regio
30 Jan, 14:08
foto
Een cruiseschip met 6.000 mensen aan boord is aangemeerd in de buurt van Rome. Er is een verdacht geval aan boord. (Foto: Reuters)


Terwijl het dodental van de coronavirus-uitbraak is gestegen tot 170, is in Tibet een besmetting bevestigd. Dat betekent dat het virus elke regio op het Chinese vasteland heeft bereikt. Chinese gezondheidsautoriteiten zeiden dat er vanaf 29 januari 7.711 bevestigde gevallen in het land waren. Infecties hebben zich ook verspreid naar ten minste 15 andere landen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt vandaag opnieuw bijeen om te overwegen of het virus een wereldwijd noodsituatie is. "In de laatste paar dagen baart de voortgang van het virus, met name in sommige landen, ons zorgen; vooral de overdracht van mens op mens," zei directeur-generaal van de WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Hij noemde Duitsland, Vietnam en Japan, waar gevallen zijn geweest van mensen die het virus hebben opgelopen door anderen die naar China zijn geweest. "Hoewel de aantallen buiten China nog steeds relatief klein zijn, houden ze het potentieel voor een veel grotere uitbraak in," zei de WHO-chef.

In China zijn nu meer mensen besmet dan tijdens de uitbraak van Sars begin 2000, maar het dodental blijft veel lager. Sars, ook een coronavirus, veroorzaakte acute aandoeningen van de luchtwegen. Onderzoekers haasten zich om een ​​vaccin te ontwikkelen om mensen tegen het virus te beschermen. Eén laboratorium in Californië heeft plannen voor een potentieel vaccin voor menselijke proeven tegen juni of juli.

Evacuaties
Vrijwillige evacuaties van honderden vreemdelingen uit Wuhan zijn onderweg om mensen te helpen die de afgesloten stad willen verlaten en naar hun land willen terugkeren. Van het Verenigd Koninkrijk, Australië, Zuid-Korea, Singapore en Nieuw-Zeeland wordt verwacht dat ze alle evacués gedurende twee weken in quarantaine plaatsen om ze op symptomen te controleren en besmetting te voorkomen.

Australië is van plan zijn geëvacueerden op Christmas Island, 2.000 km van het vasteland, in quarantaine te plaatsen in een detentiecentrum dat is gebruikt om asielzoekers te huisvesten. Singapore is bezig met het opzetten van een quarantainefaciliteit op Pulau Ubin, een eiland ten noordoosten van het vasteland van de stadstaat.

In andere ontwikkelingen is een cruiseschip met zesduizend passagiers aan boord aangemeerd in de buurt van Rome. De passagiers moeten niet van boord gaan, nadat een vrouw uit Macau vermoedelijk is besmet met het virus. De 54-jarige en haar reisgenoot worden op het schip geïsoleerd gehouden, terwijl er tests worden uitgevoerd.

Rusland heeft zijn 4.300 km lange grens met China gesloten, terwijl vluchten om Britse en Zuid-Koreaanse burgers uit Wuhan te halen zijn vertraagd nadat de relevante machtigingen van de Chinese autoriteiten niet waren binnengekomen.

Twee vluchten naar Japan zijn al in Tokio geland. Drie passagiers zijn tot nu toe positief getest op het virus, melden Japanse media. De Verenigde Staten heeft ongeveer 200 van zijn burgers geëvacueerd uit Wuhan. De mensen worden gedurende minstens 72 uur geïsoleerd op een militaire basis in Californië.

Twee vliegtuigen vliegen EU-burgers naar huis met 250 Franse staatsburgers die op de eerste vlucht vertrekken. En in India is het eerste geval van het virus bevestigd. Het gaat om een student in de zuidelijke staat Kerala die in Wuhan studeerde.

Tuesday 26 May
Monday 25 May
Sunday 24 May