Aardbeving Turkije: 39 doden en twee vermisten
27 Jan, 12:37
foto
Een koe zit bij een beschadigde woning na een aardbeving in Cevrimtas, Turkije. (Foto's: Reuters)


Het dodental van de aardbeving in Turkije is gestegen tot 39, terwijl er nog naar twee anderen wordt gezocht in het puin van een ingestort gebouw. De aardbeving heeft vrijdag toegeslagen in  Oost-Turkije. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken, Suleyman Soylu, zei vandaag dat reddingsteams hun zoektocht voortzetten naar de vermisten.

De aardbeving met een kracht van 6,8 eiste 35 levens in de provincie Elazig en vier in het naburige Malatya. Meer dan 1.600 andere personen raakten gewond, waaronder 86 die nog steeds in ziekenhuizen worden behandeld, hoewel geen enkele in ernstige staat verkeerde, meldt de regering.

De twee overgebleven mensen bevonden zich onder de overblijfselen van een gebouw in Elazig, ongeveer 550 km ten oosten van Ankara. Tot nog toe zijn vijfenveertig mensen gered van onder het puin in de zoektocht, die op zondagavond zijn einde naderde.

Autoriteiten hebben bewoners gewaarschuwd om geen beschadigde gebouwen binnen te gaan vanwege het gevaar van instorting en verdere naschokken, waardoor velen zonder een huis achterblijven in een regio waar de temperaturen op maandagochtend daalden tot -6 °C.

Soylu, die zich richtte op verslaggevers in Elazig, heeft het dodental bijgewerkt en zei dat de regering financiële steun zou verlenen aan degenen wier huizen waren beschadigd. Er zouden ongeveer 1.000 tijdelijke huizen worden gebouwd, en sommige scholen en moskeeën werden nu gebruikt als opvangplaatsen, voegde hij eraan toe.

Minister van Urbanisatie Murat Kurum zei dat de autoriteiten begonnen waren met het slopen van 22 beschadigde gebouwen in Elazig. De bouw van ongeveer 2.000 nieuwe huizen in de provincie zal naar verwachting tegen het einde van het jaar worden voltooid, kondigde hij aan.

Turkije heeft een geschiedenis van krachtige aardbevingen. Meer dan 17.000 mensen werden  in augustus 1999 gedood toen een aardbeving met een kracht van 7,6 Izmit trof, een stad ten zuidoosten van Istanbul. In 2011 doodde een aardbeving in de oostelijke stad Van meer dan 500 mensen.
Advertenties