China-virus verspreidt zich naar de VS; Suriname alert
22 Jan, 02:38
foto
Passagiers met gezichtsmaskers waren te zien in de Shanghai railway station in China.(Foto: Reuters)


Het aantal doden van het Wuhan-coronavirus in China is dinsdag gestegen tot negen, terwijl de Verenigde Staten zijn eerste geval heeft genoteerd. Het nieuws deed markten instorten uit angst voor economische schade toen toeristen hun reisplannen annuleerden en luchthavens de screening opvoerden. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat directeur Cleopatra Jessurun met Port Health en de sector bezig is met deze kwestie. Ook zal het ministerie samen met Buitenlandse Zaken via ambassades extra instructies geven over reizen. Dagelijks komen gemiddeld 50 Chinezen het land binnen.

Het virus slaat toe nu miljoenen Chinezen zich opmaken om te reizen voor het Chinees Nieuwjaar, waardoor de besmettingsrisico's toenamen. Velen in China probeerden gezichtsmaskers te kopen om zichzelf te beschermen tegen de voorheen onbekende, griepachtige infectie. De uitbraak, die begon in de centrale Chinese stad Wuhan, baarde ook financiële markten zorgen. Investeerders memoreerden de SARS-epidemie van China in 2002-2003, een uitbraak van het coronavirus die bijna 800 mensen heeft gedood.

"We blijven thuis tijdens de vakantie. Ik ben bang omdat ik me SARS heel goed herinner," zei Zhang Xinyuan, die op weg was naar Beijing voor het Thaise resort Phuket voordat zij en haar man besloten hun vliegtickets te annuleren.

Een reiziger uit China werd in Seattle gediagnosticeerd met het Wuhan-coronavirus, aldus de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), het eerste geval in de Verenigde Staten. De toestand van de patiënt is goed, zei de CDC. Het agentschap zei dat het meer gevallen in de Verenigde Staten verwachtte. Het heeft een nieuwe test ontwikkeld om het virus te identificeren en is in gesprek met de National Institutes of Health over het ontwikkelen van een vaccin.

Autoriteiten hebben meer dan 300 gevallen van het virus in China bevestigd, voornamelijk in Wuhan. De burgemeester van Wuhan, Zhou Xianwang, vertelde de Chinese staatstelevisie dinsdag dat zes mensen in zijn stad waren gestorven.

De ziekte verspreidt zich over andere delen van China, waaronder vijf gevallen in de hoofdstad Beijing. Gevallen zijn ook bevestigd in Thailand, Zuid-Korea, Japan en Taiwan, waarbij allemaal mensen betrokken waren die naar Wuhan waren geweest. Vijftien medisch personeel behoren tot de geïnfecteerden. De symptomen zijn onder meer koorts, hoesten en ademhalingsproblemen. De virale infectie kan longontsteking veroorzaken.

Geneesmiddelen en markten
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt vandaag, woensdag, een vergadering om te overwegen of de uitbraak een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid is. "Informatie over nieuw gerapporteerde infecties suggereert dat er nu sprake kan zijn van langdurige overdracht van mens op mens," zei Takeshi Kasai, regionaal directeur van de WHO voor de westelijke Stille Oceaan.

Noord-Korea is van plan om buitenlandse toeristen, die voornamelijk Chinees zijn, tijdelijk te verbieden, zei een buitenlandse touroperator. Hoewel de oorsprong van het virus nog moet worden vastgesteld, zei de WHO dat de primaire bron waarschijnlijk een dier was. Chinese ambtenaren hebben de uitbraak gekoppeld aan de vismarkt van Wuhan.

De angst zorgde voor risicoaversie op de wereldmarkt, met vooral Azië. Hong Kong, dat zwaar leed tijdens de uitbraak van SARS, zag zijn index met 2,8%  dalen. De Japanse Nikkei verloor 0,9% en Shanghai blue chips daalde met 1,7%.

In Europa kelderden de aandelen van producenten van luxe goederen het meest. Chinese shoppers zijn goed voor het grootste deel van de groei in de sector en beleggers vreesden dat gezondheidsangst Chinese consumenten ervan zou kunnen weerhouden om te reizen of te winkelen.

"De uitbraak van een SARS-achtig coronavirus in Wuhan ontwikkelt zich tot een groot potentieel economisch risico voor de regio Azië-Pacific nu er medisch bewijs is voor overdracht van mens op mens," zei Rajiv Biswas, chief economist van Asia Pacific voor IHS Markit.

Meer screening en maskers
Tot dusverre heeft de WHO geen handels- of reisbeperkingen aanbevolen, maar deze kunnen woensdag worden besproken. Luchthavens in de Verenigde Staten, Australië en in Azië zijn begonnen met extra screening voor passagiers uit Wuhan.

In de stad zelf gebruiken ambtenaren sinds 14 januari infraroodthermometers om passagiers op luchthavens, treinstations en andere passagiersterminals te screenen.

Het nieuwe maanjaar is een belangrijke vakantie voor Chinezen, van wie velen reizen om zich bij familie te vervoegen of een buitenlandse vakantie te hebben. In steden vormden zich lange rijden om gezichtsmaskers te kopen. Sommige online verkopers beperkten de verkoop van maskers en handdesinfectiemiddelen toen de vraag steeg.

Volgens de Shanghai Observer-webpublicatie waarschuwde de marktregelgever van de stad Shanghai dat het speculanten zou bestraffen die maskers of andere producten hamsteren die worden gebruikt voor het voorkomen van infectieziekten.

Chinese reisboekingsplatforms van Trip.com tot Alibaba Group's Fliggy zeiden dat ze gratis annuleringen zouden aanbieden bij boekingen gemaakt voor Wuhan, terwijl de Zuid-Koreaanse budgetluchtvaartmaatschappij T'way Air de lancering van een nieuwe route naar de stad heeft uitgesteld.
Advertenties

Sunday 16 February
Saturday 15 February
Friday 14 February