Vakbondsleider Dwarka: Normalisatie export bacoven FAI
04 Dec 2019, 00:57
foto
Vakbondsleider bij FAI, Dayanand Dwarka. (Foto: René Gompers)


De export van bananen bij Food and Agriculture Industries (FAI) wordt langzaamaan weer opgestart. De export was gestagneerd omdat er geen dozen waren. “Vanaf afgelopen maandag wordt gestreefd naar normalisatie van het proces,” deelt vakbondsleider Dayanand Dwarka in gesprek met Starnieuws mee. “De dozen zijn al een week binnen, de export naar Europa wordt nu op gang gebracht. Het proces heeft drie weken haast stilgelegen, het vergt wat tijd om alles weer helemaal op gang te krijgen.”

De Staat heeft 10 procent aandelen in het Belgisch-Frans fruitbedrijf. “Ik heb een beroep gedaan op de regering om erop toe te zien dat haar belangen niet in gevaar komen,” deelt Dwarka mee. “Het is misschien maar tien procent maar de belangen zijn in deze groter voor ons. Het gaat om geld. Als dit bedrijf sluit is dat funest voor ons. Daarom moeten we voorkomen dat dit bedrijf sluit.” 

Door slecht management in het bedrijf zijn er geen dozen op tijd aangeschaft, deelt Dwarka mee. De dozen worden geïmporteerd. Er is geen lokale opkoop van dit verpakkingsmateriaal. Nu zijn er wel genoeg dozen voor een paar maanden, laat Dwarka optekenen. “De afgelopen drie weken hebben we slechts kunnen verpakken voor export naar de Trinidadiaanse markt, zo'n acht containers. Dat is niet eens gelijk aan de productie van een dag,” geeft Dwarka aan. “Het grootste deel van de bacoven hebben we moeten vernietigen.” 

Fai is enkele jaren geleden slachtoffer geweest van een bananenziekte. Vóór de ziekte uitbrak waren Saramacca en Nickerie in staat om samen vier miljoen dozen bananen per jaar te exporteren. Na de ziekte is het teruggelopen naar twee miljoen. Vóór de ziekte waren er ruim 2500 arbeiders in dienst, na de ziekte ongeveer 1700. “Het is een behoorlijke achteruitgang maar het lichtpunt is dat we uit het diepe dal zijn,” zegt Dwarka. “We exporteren nu 40 containers per week naar de regio en Europa. We zijn niet mismoedig, het is niet hopeloos. De ziekte is onder controle, de kwaliteit van de productie is prima. Nu rest dat het bedrijf de financiële situatie goed onder controle krijgt.” 

René Gompers
Advertenties

Tuesday 03 October
Monday 02 October
Sunday 01 October