Plan voor gewasdiversificatie Alliance op schema
03 Dec 2019, 08:37
foto
De landbouwgrond van Alliance wordt klaargemaakt voor het planten van kokosnoten en pompelmoes. (Foto: NII)


Het actieplan om het Staatsbedrijf Alliance tot bloei te brengen, verloopt vlot. Volgens het plan wordt de aanplant uitgebreid met kokos- en pompelmoesplantjes. Het voor pompelmoes bestemde gebied is nu plantklaar. De ontginning van de grond voor kokos en oker aanplant bevindt zich in een afrondende fase. Dit zegt Faisel Kurban, manager van het staatsbedrijf.

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was in september voor een werkbezoek in het dorp, samen met zijn staf en stakeholders. Uit het gevoerde overleg is het actieplan voortgekomen. Er zullen waterkokosnoten worden geplant op een areaal van 10 hectare met als tussengewas oker en op 5 hectare zal pompelmoes worden geteeld met als bestemming afzet op de lokale markt. Het personeel van Alliance is sinds oktober bezig met de ontginningswerkzaamheden van de arealen.

Rudi Martodikromo, coördinator LVV Regio-Midden en Oost, geeft aan dat zowel de pompelmoes- als kokosplantjes reeds beschikbaar zijn. De pompelmoesaanplanten zijn aangemaakt op de kwekerij van Tamansari, terwijl de kokosplanten landelijk zijn verzameld van verschillende plaatsen. Op schema staat dat in de eerste week van december het transport van de pompelmoes- en kokosmaterialen naar Alliance zal starten en waarbij er zal worden gewerkt in badges. De eerste badges zijn gesteld op 400 pompelmoes- alsook 400 kokosplantmaterialen.

Het transport is een intensief proces. De planten worden vanuit de kwekerij te Tamansari met de vrachtwagen naar Montressort gebracht en van daaruit per boot getransporteerd naar Alliance. Voor de okerzaden worden er nog gesprekken gevoerd met stakeholders. Het inplanten van de jonge planten staat voor midden december op schema.
Alliance staat bekend om haar citrusproductie en de productie van verschillende citrusplantmaterialen.

Gewasdiversificatie ziet Parmessar als alternatief om de agrarische sector op hoger niveau te brengen. Hij wil dat de vrije arealen van Alliance benut moeten worden voor productieverhoging en of diversificatie, meldt de voorlichting van LVV, via het Nationaal Informatie Instituut.
Advertenties

Monday 02 October
Sunday 01 October
Saturday 30 September
Friday 29 September