Steeds meer mensen met hiv krijgen medicatie
02 Dec 2019, 00:57
foto
Cijfers over mensen die met hiv leven. Naar schatting 24,5 miljoen mensen kregen medio 2019 antiretrovirale therapie.


Het aantal mensen dat met hiv leeft en behandeling krijgt, blijft stijgen. Naar schatting 24,5 miljoen mensen kregen medio 2019 antiretrovirale therapie. Dat is meer dan het dubbele van het aantal behandelingen in 2012. Dit blijkt uit een nieuw rapport van UNAIDS, Power to the People, uitgebracht in het kader van Wereld Aidsdag. Volgens UNAIDS is er in verschillende delen van de wereld grote vooruitgang geboekt als het gaat om testen en behandelingen. Echter zal het doel, om tegen het jaar 2020 ruim 30 miljoen seropositieve mensen in therapie te hebben, niet worden gehaald. 

In Suriname is er voldoende en vrije antiretrovirale therapie en medicatie beschikbaar voor mensen die leven met hiv. “Af en toe vallen er wel wat steekjes; ik weet nu bijvoorbeeld niet of de testen al binnen zijn”, zegt Ethel Pengel van de Stichting Double Positive. Deze testen worden trouwens ook gebruikt om hepatitis te ontdekken, bijvoorbeeld bij zwangere vrouwen. “Soms moet je voor andere zaken wel bijbetalen en dat is dan iets moeilijker voor sommige mensen. Zij worden bijgestaan door familie of kloppen aan bij bepaalde instanties”, vertelt Pengel, die zelf al jaren leeft met hiv.  Op 1 december was het Wereld Aidsdag. 

Het wereldwijde thema voor Wereld Aidsdag dit jaar is: Community makes the difference. Dit houdt in, dat gemeenschappen en samenlevingen meer betrokken moeten worden bij de strijd tegen hiv/aids, maar ook meer begrip moeten tonen voor mensen die met een chronische ziekte leven, waaronder hiv. Dat geldt ook voor Suriname. Pengel zegt dat het stigma nog steeds groot is, getuige de meldingen die de stichting binnen krijgt. Mensen worden nog steeds gediscrimineerd en niet alleen als het gaat om hiv, maar ook jongeren en de LBGT-gemeenschap worden gepest, geeft ze als voorbeeld. “Soms worden ze verstoten. Dat zorgt voor veel verdriet. We moeten dit met z’n allen bespreekbaar maken”, betoogt ze. 

Pengel geeft aan dat in Suriname het aantal jongeren, maar ook ouderen met hiv toeneemt. “Op dit moment, terwijl we praten, heeft er iemand seks zonder condoom, niet alleen in Suriname, maar overal ter wereld”, illustreert ze. Het verstrekken van informatie blijft daarom belangrijk, erkent de Double-Positive-vertegenwoordigster. De stichting heeft daarom deelgenomen aan de gezondheidsbeurs van de Lions op het terrein van Mulo Kwatta aan de Parwanilaan. In samenwerking met Intermed Caribe heeft Double Positive bij die gelegenheid condooms en informatie verstrekt. Ook waren er teams nabij de VCB Waterkant om belangstellenden van informatie te voorzien. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er wereldwijd ruim 8,1 miljoen mensen met hiv, die nog gediagnosticeerd moeten worden en die daarom geen levensreddende behandeling kunnen krijgen. Er worden meer mensen dan ooit tevoren behandeld, maar er zijn nog te veel mensen die nog steeds niet de hulp krijgen die ze nodig hebben, omdat ze hun status niet kennen. Hiv-testen zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat mensen vroeg worden gediagnosticeerd en met de behandeling beginnen. De beschikbaarheid van voldoende testen zorgt er ook voor dat mensen die hiv-negatief testen worden gekoppeld aan passende, effectieve preventiediensten. Dit zal helpen de 1,7 miljoen nieuwe hiv-infecties die elk jaar optreden, te verminderen. “Wacht niet te lang. Doe de test. Het is nu of nooit!” luidt de boodschap van Pengel aan de samenleving.
Advertenties