Remmen pantserwagen weigerden bij afdaling brug
18 Nov, 21:21
foto
De pantserwagen kwam tot stilstand tegen de muren van een restaurant en een EBS-trafo-huisje.


De remmen van de Cascavel -pantserwagen- die zondag tegen een pand en een trafo-huisje nabij de rotonde van de Wijdenboschbrug is geramd, hadden het begeven. De bestuurder van de Cascavel zou bij het afdalen van de Wijdenboschbrug hebben gemerkt dat de remmen het op dat moment niet deden. Volgens majoor Faried Ilahibaks is de bestuurder op geen enkel moment in paniek geraakt en wist hij wat hij moest doen.

"Hij wist al waar hij naartoe zou kunnen gaan en wat hij zou moeten doen," stelt Ilahibaks. De bemanning van het voertuig zou op dat moment naar obstakels hebben gezocht om de pantserwagen tot stilstand te brengen. Die obstakels zouden hele grote blokken of een aantal bomen kunnen zijn. Op het moment dat de rotonde in zicht was, kwamen de grote blokken op de berm in beeld en koos de bestuurder van de Cascavel ervoor om bij het beschrijven van de bocht dat obstakel te nemen.

Volgens de legermajoor zijn alle voorzorgsmaatregelen en de veiligheidsaspecten in acht genomen. Dit soort voertuigen hebben een bewegingspatroon en hebben een automatische aandrijving. Uitschakelen van de motor zou ook geen oplossing zijn, omdat het voertuig dan totaal onbestuurbaar zou zijn geweest, vertelt Ilahibaks aan het Nationaal Informatie Instituut. "Want dan valt het hele hydraulisch systeem uit met alle gevolgen van dien."

De bestuurder heeft snel en kordaat opgetreden, heeft de zaak goed overzien en de instructie van de boordschutter boven hem goed opgevolgd, "waardoor een catastrofe achterwege is gebleven." Illahibaks ontkent dat het om onervaren chauffeurs gaat. Hij vertelt dat de voertuigen elke maand worden nagekeken. In de Memre Buku Kazerne zouden maandelijks rondjes worden gereden en krijgen de voertuigen hun periodieke doorsmering.

Op de schade die aan het pand/restaurant, het trafo-huisje en de pantserwagen is aangericht, zijn de persoonlijke ongelukken minimaal geweest. De sergeant die de pantserwagen bestuurde kreeg een klap in het gelaat, waardoor zijn bril stuk is gegaan. De boordschutter kreeg een klap tegen zijn knie en de man die in het restaurant bezig was, kreeg een fles tegen zijn been. Hij is direct behandeld door de gewondenverzorger van het leger.

De pantserwagen was deel van een konvooi die had deelgenomen aan de oefeningen voor de Srefidensi-parade te Stolkertsijver. Ilahibaks zegt dat de voertuigen op die manier werden getest op eventuele mankementen. Tot dat moment verliep alles vlekkeloos. Uit voorzorg heeft de Militaire Politie bij het beklimmen van de brug naar Paramaribo de zwaardere wagens, twee Urutu's en de Casvavel als eerste op laten rijden. Bij de afdaling merkte de bestuurder van de Cascavel dat de remmen hem in de steek hadden gelaten. Het leger had het gebeurde niet kunnen voorzien, maar achteraf gezien is een catastrofe het land bespaard gebleven, omdat in het magazijn middelen zijn opgeslagen die een grote ramp hadden kunnen veroorzaken, stelt de legermajoor. Hij voegt eraan toe dat het leger "in het vervolg ongetwijfeld de nodige veiligheidsmaatregelen zal treffen." De Cascavel zal dus niet te zien zijn in de parade in verband met 44 jaar onafhankelijkheid.