Japan zet duizenden troepen in na doortocht tyfoon Hagibis
13 Oct, 10:34
foto
Een luchtfoto toont woonwijken die zijn ondergelopen door de Chikuma rivier na de doortocht van tyfoon Hagibis in Nagano in Centraal Japan.
(Foto's: Reuters)


Japan heeft zondag tienduizenden troepen en reddingswerkers uitgestuurd om gestrande inwoners te redden en overstromingen te bestrijden. Het land is geraakt door één van de ergste tyfoons in zijn recente geschiedenis. Tot nog toe zijn 23 doden geregistreerd en was Tokyo voor korte tijd uitgeschakeld.

Er worden 16 mensen vermist, zei de publieke omroep NHK. Tyfoon Hagibis heeft grote laaggelegen landdelen in Midden- en Oost-Japan overstroomd. Bijna een half miljoen huishoudens zitten zonder stroom.

Landingsbeperkingen op de luchthavens van Narita en Haneda in Tokyo zijn opgeheven, maar meer dan 800 vluchten blijven geannuleerd, zei NHK, net als sommige Shinkansen-treindiensten naar de zwaarst getroffen gebieden.

Autoriteiten hieven regenwaarschuwingen op voor de Kanto-regio rond Tokyo, waar winkels heropenden en veel treinlijnen hun activiteiten hervatten, maar ze waarschuwden dat het risico er nog steeds bestond dat rivieren in Oost-Japan overstromen en nieuwe schade toebrengen.

Premier Shinzo Abe belegde een spoedvergadering en stuurde de minister die belast is met rampenbeheersing naar de getroffen gebieden. "Ik betuig mijn medeleven met al diegenen die hun leven hebben verloren en bied mijn medeleven aan allen die getroffen zijn door tyfoon No.19 (Hagibis)," zei Abe. "Met betrekking tot stroomuitval, wateruitval en opschorting van transportdiensten zijn we van plan alles in het werk te stellen voor het vroegste herstel ... we vragen het publiek waakzaam te blijven voor aardverschuivingen en andere gevaren," zei hij.

Ongeveer 27.000 leden van de Japanse zelfverdedigingstroepen, evenals brandweerlieden, politie- en kustwachtleden werden gestuurd om gestrande mensen in de prefectuur Nagano in centraal Japan en elders te redden, zei de regering. NHK zei dat de volledige omvang van de wijdverspreide schade pas duidelijk begint te worden, ​​omdat veel gebieden nog onder water staan.

Zo'n 425.000 huizen zaten zonder stroom, zei de regering, waardoor de angst voor een herhaling van de stroomonderbrekingen van weken weer oplaaide nadat een andere tyfoon het oosten van Tokyo vorige maand had getroffen.

In Fukushima, ten noorden van de hoofdstad, meldde Tokyo Electric Power Co (9501.T) (Tepco) onregelmatige metingen van sensoren die het water in de kerncentrale van Fukushima Daiichi bewaken. De plant werd verlamd door een aardbeving in 2011 en een tsunami.

Tepco-woordvoerster Emi Iwasa zei dat de tyfoon 11 lekmeldingen bij de fabriek heeft gegenereerd. Daarvan werden er acht bevestigd als zijnde veroorzaakt door regenwater en de rest werd nog onderzocht. Iwasa zei dat de operator tot nu toe niet had bevestigd of er radioactief water in zee lekte.

Hagibis, wat "snelheid" betekent in de Filipijnse taal Tagalog, landde zaterdagavond op het belangrijkste eiland van Japan in Honshu en vertrok op zondag vroeg naar zee, met een wolkenloze hemel en hoge temperaturen in het hele land. NHK toonde velden en uitgestrekte woonwijken in delen van Midden- en Oost-Japan bedekt met bruin water, met enkele van de ergste schade veroorzaakt door de Chikuma-rivier in de prefectuur Nagano.

Militaire helikopters haalden gestrande mensen uit huizen in de buurt van de rivier, sommigen met hun kinderen, nadat ze waren ingesloten door water dat de daken van hun huizen bereikte.

Autoriteiten hebben op een gegeven moment evacuatieadviezen en bevelen gegeven voor meer dan 6 miljoen mensen in Japan, terwijl de storm de zwaarste regen en wind in jaren ontketende. Ongeveer 166 mensen raakten gewond in de nasleep, zei NHK.

De storm, waarvan de regering zei dat deze de krachtigste was om Tokyo sinds 1958 te treffen, bracht recordbrekende regenval in veel gebieden, waaronder de populaire badplaats Hakone, die gedurende 24 uur met bijna een meter regen werd getroffen.

Tuesday 07 July
Monday 06 July
Sunday 05 July