Santokhi roept op tot dialoog in grondgebied kwesties
18 Aug, 00:55
foto
Buurland Guyana claimt het Tigri-gebied, terwijl oostbuurland Frans-Guyana een deel van het Lawa-gebied opeist.


VHP-voorzitter en assembleelid Chan Santokhi heeft het ingrijpen van de Indiase regering om via wetswijziging twistregio Jammu-Kashmir formeel tot India te laten behoren via de media vernomen. Het betreft een interne politieke aangelegenheid van India, merkt hij op. Op eigen Surinaamse bodem speelt al jarenlang de bezetting van het Tigri-gebied door buurland Guyana. Daar laat Santhokhi zich over uit. “Wij moeten blijven protesteren en onze status bekendmaken, maar tegelijkertijd in dialoog gaan met Guyana”, zegt hij aan Starnieuws. Hoewel beide gevallen los van elkaar staan, roept Santokhi op voor dialoog tussen alle betrokken partijen, zodat er een oplossing komt van de vraagstukken.

Santokhi woonde donderdag de viering van India’s 73e Onafhankelijkheidsdag bij. Als parlementariër van een ander land, zegt hij de Jammu-Kashmir-kwestie aan India over te laten om het intern goed aan te pakken. “Maar we weten dat het een externe werking heeft naar de buurlanden en de Verenigde Naties (VN). Iedereen wil dat het probleem op een vreedzame wijze wordt opgelost via goed dialoog.” De VHP zit op hetzelfde spoor, volgt hoe de kwestie in goede banen geleid kan worden en welke rol de VN kan spelen.

Of India rechtmatig gehandeld heeft, zegt Santokhi, de handeling niet te kunnen beoordelen op basis van de mediaberichten. Het probleem suddert al jaren voort. “En als zoveel interventies en dialoog niet hebben bijgedragen tot een duurzame oplossing, dan denk ik dat een wetswijziging alleen, niet direct zal bijdragen tot de oplossing”. Het assembleelid doet dan ook een oproep aan India en de regiolanden “in dialoog te blijven met elkaar om een goede oplossing te zoeken voor het vraagstuk van die rechtmatigheid”.

Tigri is van Suriname
Santokhi trekt zijn oproep door naar de Surinaamse regering in de kwestie van het Tigri-gebied. Dit zuidelijk deel van ons land wordt sinds 1969 door buurland Guyana bezet. Het VHP-standpunt is: “Tigri behoort aan Suriname toe”, zegt hij en voegt eraan toe dat zijn partij dit vaker in het parlement heeft geventileerd. Als Guyana claimt dat Tigri aan hen toebehoort, dan is “er sprake van een aangelegenheid, een conflict waar partijen over moeten praten”.

De VHP heeft de regering keer op keer opgeroepen om het onderwerp steeds op de politieke agenda te zetten en overleg te voeren, geeft hij aan. “Bespreek het elke keer! En niet zoals deze regering gezegd heeft ‘over Tigri gaan wij voorlopig niet praten’. Dit kan niet want zolang je niet over Tigri praat, geef je steeds meer rechten aan Guyana”, stelt de politicus.

Volgens Santokhi werkt dit alleen maar in het nadeel van Suriname. Wat als Guyana eens een zaak aanhangig maakt bij het Internationaal Gerechtshof en zegt ‘wij hebben beheersdaden verricht en Suriname heeft niet geprotesteerd’, stelt hij. Suriname moet protesteren en tegelijkertijd dialoog voeren via de grenscommissie. “Als het kan het liefst op presidentieel niveau, tot dat er een oplossing van het vraagstuk komt.” En als er andere regiolanden of de Caricom erbij betrokken moeten worden, dat moet het gebeuren, vindt Santokhi.
Advertenties

Monday 24 February
Sunday 23 February
Saturday 22 February