Minister Sergio Akiemboto start transparant beleid bij zichzelf
16 May 2019, 11:17
foto
President Desi Bouterse met de vier nieuwe ministers. Links: Rabin Parmessar, Vijay Chotkan. Rechts: André Misiekaba en Sergio Akiemboto. (Foto's: Raoul Lith)


President Desi Bouterse heeft zojuist vier 'nieuwe' ministers benoemd. Voor zijn belofte deed Sergio Akiemboto een opmerkelijke verklaring. Hij gaf aan dat hij na het antecedentenonderzoek voorafgaand aan zijn ministerschap de functie niet wilde aanvaarden. Reden daartoe was dat hij tien jaar geleden zijn huidige vrouw in een boze bui had geklapt. Zijn vrouw had toen aangifte tegen hem gedaan en hij was door de politie opgeroepen. Akiemboto vertelde dat ze elkaar hebben vergeven en nadien zijn getrouwd. Ten overstaan van het publiek en het hele Surinaams volk vroeg Akiemboto zijn vrouw nogmaals om vergiffenis voor de fout die hij tien jaar geleden had gemaakt. Hij zei dat het belangrijk is dat eerlijkheid en transparantie prevaleren wil je als leider het Surinaams volk dienen. Akiemboto vertelde over het incident, omdat hij niet wil dat dat tegen hem wordt gebruikt in zijn nieuwe functie als minister.

President Desi Bouterse was duidelijk ingenomen met de daad die Akiemboto stelde. Hij vertelde dat Akiemboto de aangeboden ministersfunctie niet wilde aanvaarden op basis van het incident van tien jaar geleden. Het staatshoofd dankte de vrouw van Akiemboto en zijn geestelijke leiders dat die hem zover hebben gekregen om de functie toch te aanvaarden. Hij zei dat Akiemboto nogmaals heeft bewezen een rolmodel te zijn voor jongeren.

De nieuwe leden van het kabinet Bouterse II zijn André Misiekaba die het departement Sociale Zaken en Volkshuisvesting krijgt, Rabin Parmessar die het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij moet trekken, Lekhram Soerdjan schuift naar Ruimtelijke Ordening Grond- en Bosbeheer, Sergio Akiemboto die het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen onder zich krijgt, terwijl Vijay Chotkan op het ministerie van Openbare Werken, Communicatie en Toerisme (OWT&C) komt.

Parmessar en Soerdjan zijn niet nieuw in het kabinet Bouterse. Eerder was Parmessar minister van Openbare Werken, terwijl Soerdjan tot voor kort nog voor LVV verantwoordelijk was. Chotkan is niet onbekend met het ministerie dat hij nu onder zich krijgt. Voor zijn laatste functie als directeur Luchthavenbeheer, was hij directeur Bouwkundige Werken op het ministerie OWT&C.

Chotkan komt op de plaats van Patrick Pengel. Soerdjan komt in de plaats van Roline Samsoedin die eerder ontslag nam om persoonlijke redenen. Misiekaba komt op de plaats van Cristien Polak, terwijl Akiemboto de opvolger is van Regilio Dodson.

Aan de nieuwe ministers zei het staatshoofd dat politiek een dynamisch proces is en dat om internationale en nationale ontwikkelingsdoelen te bereiken, "wij ons bestuur aanpassen." Hij bedankte de gewezen ministers voor hun bewezen diensten. Het is nog niet bekend waar deze personen zullen worden ingezet.

"Er is veel te doen, maar de plannen zijn klaar, de structuur is klaar. Moge God onze leidsman zijn voor wat wij gepland hebben voor het komend jaar," beëindigde president Bouterse zijn speech tot de nieuwe ministers.
Advertenties