Politie zal alleen vermanend optreden
14 Mar 2019, 12:37
foto


De politie zal tijdens de geregelde verkeerscontroles de Rij-en Voertuigenbelasting meenemen. Vooralsnog zal vermanend worden opgetreden. Dit antwoordt waarnemend korpschef Roberto Prade op een vraag van Starnieuws.

De Surinaamse Politiebond heeft zijn leden verboden om op te treden tegen mensen die geen rij- en voertuigenbelasting hebben betaald. De bond wil van de bevoegde autoriteit, de procureur-generaal de instructies over het optreden krijgen. Volgens de Wet Rij- en Voertuigenbelasting is het ministerie van Financiën belast met de uitvoering.

Stichting Centre for Public Affairs Suriname die een rechtszaak aanhangig heeft gemaakt tegen de wetgeving, vindt dat de politie niet zou mogen optreden, totdat de rechter een vonnis heeft geveld. De uitspraak van de rechter zal op 28 maart bekend worden. Op verbod van de politiebond heeft niks te maken met de rechtszaak. Het bestuur van de Surinaamse Politiebond stelt dat op basis van het Politiehandvest wordt opgetreden. Er worden geen opdrachten van anderen dan het bevoegde gezag geaccepteerd.