Installatie tripartiet overleg uitgesteld
10 Mar 2011, 17:10
foto
Minister Ginmardo Kromosoeto van ATM.


De leden van het tripartiet overleg zullen vanavond niet meer worden geïnstalleerd. Op verzoek van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is de installatie uitgesteld. De werkgeversorganisatie zal zich in een ledenvergadering uitspreken over de participatie binnen het tripartiet overleg. Minister Ginmardo Kromosoetoe van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu zegt aan Starnieuws dat president Desi Bouterse hiermee de VSB ruimte geeft om de interne zaken op te lossen.

Robbie Berenstein, voorzitter van C-47, zegt desgevraagd aan Starnieuws dat de Raad van Vakcentrales (Ravaksur) vandaag bijeen was. "Wij vinden het jammer dat de installatie is uitgesteld. We hadden liever gezien dat het overleg opgestart werd. De VSB zou dan iets later aanschuiven, want de noden zijn hoog", aldus Berenstein. Hij merkt op - zoals vakbondsleider Sonny Chotkan in de vergadering zei - dat terwijl je huis in brand staat, ga je ruzie maken met buurman in plaats van te blussen".

Naast de effectiviteit van het tripartiet overleg, is de participatie van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) ook een doorn in het oog van de VSB. De KKF is geen organisatie waar ondernemers vrijwillig lid van worden. Elk bedrijf is bij wet verplicht zich in te schrijven bij de KKF. Berenstein zegt dat de problemen rond de vakbeweging door Ravaksur opgelost zijn. De Bond van Leraren doet niet mee aan het overleg. De bedrijfsleven organisaties moeten volgens de vakbondsleider hun problemen intern oplossen.

Ravaksur is in de geschiedenis gedoken en op documenten gestuit waar de VSB haar visie geeft over het tripartiet overleg. De VSB heeft aangegeven hoe dit orgaan naast de Sociaal Economische Raad kan blijven functioneren. "Er zijn blijkbaar interne problemen binnen de VSB, maar nu wordt het tripartiet overleg gebruikt om zaken uit te vechten. "Maar wij hebben de tijd niet. Wij merken elke dag dat het leven voor de werkers steeds moeilijker wordt. Er moet gauw overleg plaatsvinden met de sociale partners", betoogt Berenstein.
Advertenties

Friday 22 January
Thursday 21 January
Wednesday 20 January