Matjaw-familie garandeert veiligheid Albert Aboikoni niet
09 Aug 2018, 00:01
foto
De vertegenwoordiging van de Matjaw-lo tijdens een persconferentie woensdag. De familie is van plan verzet te plegen tegen de benoeming van Albert Aboikoni tot stamhoofd. (Foto: René Gompers)


De Matjaw-familie van de Saamaka verzet zich vlijmscherp tegen de keus van president Bouterse om Albert Aboikoni tot granman der Saramccaners aan te wijzen. “Unu no wani a man. Laat de president zijn beslissing herzien. Want anders gaat hij politie en militairen moeten sturen naar het gebied. Albert is niet gewild, me aksi president om zijn beslissing te herzien, stel ing uit!” roept woordvoerder Erney Landveld enkele keren op. Aboikoni is ook gewaarschuwd, hij gaat niet vrij uit.

Vertegenwoordigers van de Matjaw-familie en de granman die zij erkennen, Naze Amina, hebben op een persconferentie woensdag hun misnoegen geuit over de gang van zaken. Het kan er bij hen niet in dat ondanks ernstige bezwaren en waarschuwingen van gezagdragers tijdens de vierdaagse marathonzitting, de president toch gekozen heeft voor Aboikoni. De president is er ook op gewezen dat Naze de meeste mensen achter zich heeft, deelt Landveld mee. “Hij heeft toch anders gehandeld. Misschien zijn er belangen die spelen,” merkt Landveld op. “Maar we begi ing, mek’ a herzie a besluit.”

“Natuurlijk zullen er mensen zijn die warm lopen voor Albert,” merkt hij op. “Mensen willen functies hebben die hij kan regelen. Zijn eigen familie heeft hij geregeld.” Landveld geeft mee dat Aboikoni op geen enkele manier de troon verdient. Cultureel, traditioneel en spiritueel ook niet. De uitleg over de rechtmatigheid van Aboikoni’s claim in een artikel verschenen op Starnieuws wordt verworpen. “Dat stuk komt van Aboikoni zelf. Daar klopt niets van. Terwijl Belfon (de ingeslapen granman) nog leefde, heeft hij vaker gezegd dat Albert niet de opvolger mag worden. Ook het orakel heeft hem afgewezen. Albert heeft er nog over gehuild,” zegt Landveld.

Landveld, Boobo Kabena en Nene Konstan waarschuwen dat zaken kunnen escaleren. Nu al zijn er spanningen. De mensen zijn boos. Voor Aboikoni zal het niet veilig zijn om als granman in Saamaka gebied te zijn, wordt er meegedeeld. “Hori Aboikoni na foto. Unu no wani a man. A her liba no wani ing. Ef a man e kon drape en wan sani e pasa na Bouta risico. Unu no wan feti. Mek a gi ing wan kamra na paleis fu a tan drape.” Aboikoni zal voor de gevolgen van zijn gedrag moeten instaan.

Bouterse heeft meegedeeld dat hij Aboikoni vrijdag wil beëdigen. De vertegenwoordiging geeft aan dat uit protest de familie niet aanwezig zal zijn. “Albert zal er met zijn eigen mensen daar zijn.” De vertegenwoordiging van de Matjaw-lo vindt het jammer dat op deze wijze de familie gescheiden wordt. De president hoort beter te handelen omdat hij de gewoonten heel goed kent, wordt benadrukt. De president moet zijn keuze herzien. Want als dit zo blijft, is de kans heel groot dat een nieuwe president deze presidentiële keuze ongedaan maakt, merkt Landveld op.

René Gompers
Advertenties

Thursday 11 August
Wednesday 10 August
Tuesday 09 August