Indonesië: Duizenden geëvacueerd na aardbeving
06 Aug 2018, 19:40
foto
Medici hebben het moeilijk om gewonden en patiënten te behandelen in de beschadigde ziekenhuizen. (Foto: AFP)


Ongeveer 10.000 mensen zijn geëvacueerd op het Indonesische eiland Lombok na een zware beving op zondag met een kracht van 6.9 op de schaal van Richter . De aardbeving heeft aan bijna 100 mensen het leven gekost.
Getuigen spraken van chaos en terreur. Duizenden gebouwen zijn beschadigd en elektriciteits- en communicatielijnen zijn verbroken. Er zij boten gezonden om meer dan 1.000 toeristen van de nabijgelegen Gili-eilanden te evacueren.

Hulporganisaties zeiden dat de prioriteit was om onderdak te bieden aan bewoners die te bang waren om naar huis terug te keren. De agentschappen zeiden dat de impact veel groter was dan een andere aardbeving die vorige week Lombok trof, waarbij 16 mensen omkwamen.

President Joko Widodo drong aan op een snelle evacuatie van slachtoffers en riep op tot meer vluchten naar de getroffen gebieden. Sutopo Purwo Nugroho, een woordvoerder van het Indonesian Disaster Management Agency, zei dat het noordelijk deel van Lombok enorme schade had opgelopen.

Drie C-130 Hercules-vliegtuigen en twee helikopters zijn ingezet om tenten en medische hulp te leveren, maar de aardbeving heeft wegen en bruggen vernietigd, waardoor gebieden moeilijk te bereiken zijn. De elektriciteitsvoorziening in de zwaarst getroffen gebieden is afgesloten en de telecommunicatienetwerken werken niet.

Het dodental ligt op 98, allen Indonesiërs, maar Sutopo zei dat dat aantal "zeker zou toenemen". Er zijn nog minstens 236 mensen gewond geraakt. Hij wees op de situatie in een ingestorte moskee in het dorp Lading-Lading in het noorden van Lombok, waar een gebrek aan zware hijsapparatuur het moeilijk had gemaakt om slachtoffers te lokaliseren. Eén functionaris zei dat 80% van het noorden van Lombok schade heeft geleden.

De belangrijkste stad van Mataram was ook zwaar getroffen, met medisch personeel dat worstelt met de behandeling van de gewonden in de beschadigde ziekenhuizen.

De Gili-eilanden ten noordwesten van Lombok en populair bij backpackers en duikers, zijn zwaar getroffen, waarbij een aantal hotels zijn beschadigd. Beelden toonden honderden mensen die massaal naar het strand gingen om te worden geëvacueerd. Er zijn meldingen geweest van sterfgevallen op de eilanden, maar deze zijn niet bevestigd. Honderden toeristen zijn per boot geëvacueerd, maar er zijn er nog honderden over. De capaciteit van de boten is beperkt, waardoor niet allemaal tegelijk kunnen worden geëvacueerd.

Na de beving van zondag zijn er meer dan 130 naschokken geweest. Het eiland Lombok is zo’n 4,500 km² groot en ligt ten oosten van de iets grotere Bali.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May