Krachtige aardbeving treft Indonesië
29 Jul 2018, 14:31
foto
De bevingen zijn gevoeld in Bali. (Beeld: BBC/CSEM/EMSC)


Een krachtige aardbeving heeft een populaire toeristische bestemming in Indonesië getroffen. Minstens 14 mensen zijn gedood op het centrale eiland Lombok. De aardbeving met een kracht van 6,4 heeft zich vanmorgen vroeg voorgedaan.
Het eiland trekt toeristen uit de hele wereld vanwege zijn stranden en wandelpaden, en ligt ongeveer 40 km ten oosten van Bali. Meer dan 160 mensen zijn gewond geraakt en duizenden huizen zijn beschadigd.


Een Maleisische toerist die op wandeltocht naar de berg Rinjani was, is één van de doden. De US Geological Survey zei dat het epicentrum van de aardbeving 50 kilometer ten noordoosten van de stad Mataram lag, in het noorden van Lombok. Het werd gevolgd door meer dan 60 kleinere aardbevingen, waarbij de grootste werd geregistreerd met een kracht van 5,7.

Sutopo Purwo Nugroho, een woordvoerder van het rampenbureau van het land, zei dat de meeste slachtoffers vielen toen slachtoffers werden getroffen door puin en vallende betonblokken. "Het belangrijkste doel is nu evacuatie en redding. Sommige gewonden worden nog steeds behandeld in klinieken," zei hij.

Hij plaatste ook beelden van in elkaar gezakte gebouwen en straten bezaaid met puin. "De aardbeving voelde zo sterk aan ... toeristen waren in paniek en bang en renden uit hotels," vertelde Lalu Muhammad Iqbal, directeur van de burgerbescherming bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan BBC.

Een half uur na de aardbeving kwam de eerste sterke naschok. Veel van de gebouwen in het land zijn opgetrokken uit hout en bamboe. Aardverschuivingen hebben de watertoevoer en elektriciteit voor sommige huizen afgesneden.

Mount Rinjani National Park, een populaire bestemming voor trekkers, is vanwege aardverschuivingen gesloten. Bergbeklimmer Khairul Azi vertelde de New Straits Times dat hij en een groep wandelaars "niet in staat waren om het gebied te verlaten omdat veel wegen zijn afgesneden".

"De situatie hier is hectisch en we proberen nog steeds contact te leggen met de andere Maleisische klimmers," voegde hij eraan toe. Indonesië is vatbaar voor aardbevingen, omdat het op de Ring van Vuur ligt - de lijn van frequente aardbevingen en vulkaanuitbarstingen die vrijwel de gehele rand van de Stille Oceaan omcirkelen. Meer dan de helft van 's werelds actieve vulkanen boven zeeniveau maken deel uit van de ring.

Een aardbeving met een kracht van 6,5 voltrok zich in 2016 aan de noordoostkust van het eiland Sumatra, waarbij tientallen mensen werden gedood en meer dan 40.000 mensen dakloos werden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May