Nieuwe RIO-cursus moet tekort rechters opheffen
27 Jul 2018, 07:17
foto
De voorzitter van de Rio-Raad, rechter Dinesh Sewratan (rechts naast minister Stuart Getrouw aan het hoofd van de tafel) tijdens de kennismaking met de minister van Justitie en Politie. (Foto: NII)


Er gaat een nieuwe Rechters in Opleiding (RIO) cursus van start. Deze cursus heeft de goedkeuring van minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie. Getrouw zegde zijn steun toe tijdens een kennismaking met de RIO-Raad, afgelopen week. Met deze opleiding probeert het Hof van Justitie het aantal rechters op te voeren. Het streven is om december 2018 te starten met de cursus.

De voorzitter, rechter Dinesh Sewratan, heeft een overzicht gepresenteerd over wat de raad tot nu toe gedaan heeft en waar men naar toe wil. Hij haalde aan dat er twee opleidingen zijn geweest en dat daaruit slechts twee kandidaten zijn gekomen.

De lat voor het aantrekken van de cursisten voor de RIO-opleiding is heel hoog; beter een hoge instap, dan uitvallers later in het proces, meent Sewratan. Bij de selectie wordt gekeken naar de kwaliteit van de sollicitant. Er vindt een medische screening plaats met daarbij een drugs- en alcoholtest. Via de procureur-generaal vindt er in dit proces een diepgaand antecedentenonderzoek plaats.

Momenteel zijn er 19 rechters belast met de rechtspraak. Sewratan zegt dat er zeker veertig rechters nodig zijn om de opgelopen achterstand in te lopen. De Raad heeft aandacht gevraagd voor de vergoeding van de leden en het aanstellen van een richtingscoördinator van de opleiding. Getrouw heeft aangegeven te zullen kijken naar de grieven van de Raad; wat hem betreft kan de opleiding van start, meldt het Nationaal Informatie Instituut (NII).