Minister Getrouw: 30 verdachten tot nu toe opgepakt
07 May 2018, 16:00
foto
Een gezamenlijke persconferentie van ministers Stuart Getrouw, Ronni Benschop, Lekhram Soerdjan en hun Guyanese collega, Khemraj Ramjattan. (Foto: René Gompers)


In het onderzoek naar de overval en moorden op zee zijn er tot nu toe 30 personen aangehouden. Dit heeft minister Stuart Getrouw van Justitie & Politie meegedeeld op een persconferentie vanmiddag. De aanhoudingen zijn op het water en op land verricht, geeft hij aan. Minister Ronni Benschop van Defensie garandeert wederom dat de vissers binnen een week weer veilig op zee kunnen werken.

Tien dagen geleden zijn vermoedelijk 20 vissers op zee overvallen en zwaar mishandeld. Vijf hebben het overleefd, drie lijken zijn geborgen, de anderen worden nog vermist. De politie heeft eerder op de dag meegedeeld in een persbericht dat in deze zaak in drie dagen 13 verdachten zijn opgepakt. Minister Getrouw antwoordt op vragen van de Guyanese en Surinaamse pers dat tot nu toe 30 personen zijn aangehouden. Wat de motieven zijn van deze aanval, zijn nog niet duidelijk. Het vermoeden bestaat dat het om een vergelding gaat, maar het bewijs moet nog geleverd worden.Het is ook nog niet duidelijk hoeveel mannen precies op zee waren, zegt de bewindsman.

Getrouw, Benschop, en Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de Guyanese minister van Publieke Veiligheid, Khemraj Ramjattan, zijn op een gezamenlijke persconferentie ingegaan op de stand van zaken.
Minister Benschop legt niet uit hoe het doel om de vissers binnen een week weer op zee te krijgen, bereikt gaat worden. Hij houdt het op: “We zijn bezig de daad bij het woord te voegen. We krijgen ze binnen een week weer op zee, we blijven daarbij. Hoe dat gaat geschieden, dat weten wij. We zijn bezig om ze daar te krijgen binnen een week.”

Soerdjan en Ramjattan delen mee dat er hulp komt voor de getroffen. Guyana draagt met informatie bij aan het onderzoek. De getroffen Guyanezen willen dat hun overheid ook helpt hun documenten in orde te maken. Een deel is van plan Suriname te verlaten om deze tragedie.

René Gompers
Advertenties

Wednesday 28 September
Tuesday 27 September
Monday 26 September