Graanoogst had het te druk om naar Boxel te gaan
23 Feb 2011, 16:00
foto
Ivan Graanoogst in april vorig jaar op Boxel. Toen is hij als getuige gehoord in de zaak tegen Marcel Zeeuw.


Ivan Graanoogst is vandaag niet verschenen voor de krijgsraad, waar hij als getuige gehoord zou worden. Hij is opgebracht door Irwin Kanhai, de raadsman van hoofdverdachte Desi Bouterse. Graanoogst was op 8 december 1982 minister van Politie & Defensie. Kanhai wil hem graag horen omdat hij ontlastende verklaringen kan afleggen tegen zijn cliënt. Aangezien Graanoogst op een correcte manier is gedagvaard, gelastte de krijgsraad zijn medebrenging op 7 maart. "Ik had serieuzer werk te doen dan naar Boxel gaan. Ik ben het helemaal vergeten", zegt Graanoogst desgevraagd aan Starnieuws.

Graanoogst zegt dat hij "plechtig belooft" dat hij de volgende keer wel aanwezig is. Zijn dagvaarding is bezorgd op het kabinet van de president, waar hij adviseur is. Volgens Graanoogst is 'medebrenging' een juridische term om zeker te weten dat hij er zal zijn. "Ik zal er zijn, want ik ben niet te kwader trouw. Maar er is meer te doen om het land op te bouwen dan naar een proces gaan dat elke realiteit mist. Ik heb andere prioriteiten", aldus Graanoogst.

In april vorig jaar had het Openbaar Ministerie Graanoogst opgebracht als getuige tegen de verdachte Marcel Zeeuw. Graanoogst had er moeite mee dat uit een verhoor werd geciteerd waar hij eerder als verdachte was gehoord. Hij had geprocedeerd ertegen dat hij op de verdachtenlijst voorkwam. Hij tekende met succes beroep aan en werd verwijderd van de lijst. Graanoogst zei toen dat op de zitting geprobeerd wordt mensen onderuit te halen, en zeker de toenmalige legerleiding. Hij vindt dat het proces nergens toe leidt en zeker geen waarheidsvinding oplevert.

Kanhai wilde ook Etienne Boerenveen, die ook verdachte is in deze zaak, horen. Hij was voor de tweede keer niet aanwezig en liet via zijn raadslieden schriftelijk weten dat hij 'uitstedig' is. Kanhai zag op de zitting af om Boerenveen te horen.
Op 7 maart zullen naast Graanoogst ook al getuigen a decharge gehoord worden Marcel Zeeuw en Roy Esajas.

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March