Spanje kraakt 500-jaar oude geheime code
03 Feb 2018, 14:44
foto
Er werden meer dan 200 symbolen gebruikt om met elkaar te communiceren. (Foto: Radio Television Espanola)


Een 500 jaar oude geheime code die werd gebruikt in brieven tussen één van de beroemdste monarchen van Spanje en een militaire commandant is gekraakt. Het inlichtingenbureau van het land heeft de brieven, waarin meer dan 200 speciale tekens zijn gebruikt, ontcijferd.

De brieven van Ferdinand van Aragon hebben historici al eeuwenlang aangetrokken. Koning Ferdinand zat achter de definitieve herovering van Spanje van de Moren in 1492 en Columbus zijn reizen naar Amerika.

De brieven bevatten instructies over strategie tijdens militaire campagnes in Italië in de vroege 16e eeuw. Ze zijn geschreven met behulp van een geheime code voor het geval ze in handen van de vijand zouden vallen.

De brieven, die te bezichtigen zijn in het Spaanse Legermuseum in Toledo, gebruiken "meer dan 200 symbolen", verklaarde curator Jesús Anson. Het heeft de inlichtingendiensten bijna een half jaar gekost om er vier te ontcijferen, waarvan sommige meer dan 20 pagina’s tellen.

Sommigen beschreven het codekraken als een 'Rosetta Stone'-moment, te midden van hoop dat dit ertoe zou kunnen leiden dat meer gecodeerde brieven worden ontcijferd. Details die in de brieven worden beschreven, variëren van instructies over troepeninzet tot het waarschuwen van de commandant voor het niet raadplegen van de koning voordat diplomatieke initiatieven worden gestart.

In het begin van de 16e eeuw had het 15 dagen geduurd voordat de brieven tussen de residenties van de vorst in Zuidoost-Italië terechtkwamen, waar de commandant was gestationeerd.
Advertenties

Saturday 24 October
Friday 23 October
Thursday 22 October