Goede vooruitzichten bij uitbreiding pindateelt
06 Aug 2016, 05:38
foto
De delegatie van HI praat met pindatelers en boeren uit Atjoni en Brokopondo Centrum. (Foto: HI)


Een delegatie van het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft een bezoek gebracht aan Atjoni en Brokopondo Centrum, om met de lokale boeren te praten over mogelijke pinda-afzet. Directeur Reina Reveles gaf tijdens de bijeenkomsten aan, dat er nog teveel wordt geïmporteerd. Producten als gember, cassave en pinda worden uit het buitenland gehaald, terwijl zij hier geplant kunnen worden. Het ministerie voert gesprekken met een producent van pindakaas, die de eventuele opbrengst wil opkopen.

Door de huidige precaire situatie en de geringe inkomsten van de overheid is de economie zeer kwetsbaar en afhankelijk van de prijsschommelingen, zegt de voorlichting van HI. Lokale planters, die reeds pinda telen en of daarin geïnteresseerd zijn, zullen zoveel mogelijk in de gelegenheid gesteld worden, hun product aan de producent te verkopen. Daar de meeste planters geen vast inkomen hebben en een hosselsysteem toepassen om te overleven, is dit een ultieme kans, meent het ministerie.

Reveles was vergezeld door de onderdirecteuren Vivian Marbach en Anita Forst-Cumberbatch van respectievelijk de afdelingen Industrie en Ondernemerschap en politiek adviseur Hugo Jabini. Een eventuele samenwerking zal voor beide partijen en de economie van het land vruchtbaar zijn, geeft de HI-voorlichting aan.
Advertenties