Ruim 45.000 mensen in voorstadium nierfalen
17 May 2016, 09:38
foto
Een nierdialysepatiënt die een behandeling ondergaat.


Gemiddeld zijn er naar schatting zo’n 45.000 mensen in Suriname in een voorstadium van nierfalen (pre-dialyse). Deze personen zouden heel goed behandeld moeten worden om te voorkomen dat ze dialysepatiënten worden. Suriname telt ruim 600 personen die aan de dialysemachines zitten. Ongeveer 20 procent van deze patiënten gaat jaarlijks dood. Ruim 40 procent is jonger dan 40 jaar. Vandaag is het Wereld Hypertensie Dag.

Nierfalen is een vaak voorkomende complicatie bij diabetes. In Suriname lopen vooral personen van Aziatische afkomst grote risico om in de dialyse te belanden. In deze groep is het aantal patiënten met diabetes, hypertensie en/of overgewicht vrij groot, waardoor de kans op nierfalen als gevolg van complicaties toeneemt. Roken is ook een risicofactor die bij diabetes- of hypertensiepatiënten kan leiden tot complicaties, met als gevolg dialyse.

Grote groep
Bij een grote groep dialysepatiënten zijn hypertensie en diabetes de grootste oorzaak van nierinsufficiëntie. Van het totaal aantal patiënten is ongeveer 66% man en 34% vrouw. De groep patiënten die vanwege diabetes in de dialyse komt, is te verdelen in twee categorieën:
- de patiënt met diabetes mellitus type I, die als gevolg van een ziekte een nierinsufficiëntie heeft ontwikkeld;
- de diabetespatiënt die de nierinsufficiëntie als gevolg/complicatie van z'n diabetes heeft ontwikkeld.
De laatste jaren komt deze tweede categorie steeds meer in beeld, ook omdat diabetes steeds beter behandelbaar wordt en de levensduur van de diabetespatiënt wordt verlengd.

Voorlichting
Saskia Toet, een Nederlandse vaatlaborante die enkele keren per jaar in Suriname is om medewerkers van het Medisch Diagnostisch Centrum (MDC) op te leiden tot volwaardige vaatlaboranten, doet ook hier vaatonderzoek, waarvan de resultaten bevestigen dat vaataandoeningen als gevolg van complicaties van diabetes, hypertensie (hoge bloeddruk) of een te hoog cholesterolgehalte een probleem vormen. Zij pleit voor een goede voorlichting om de bevolking bewust te maken van de gevolgen van diabetes, maar ook om hen bij te brengen dat preventie enorm belangrijk is. Een gezonde levensstijl, inhoudende goede voeding, voldoende beweging en niet roken, zijn sleutelfactoren die bijdragen tot het voorkomen van aandoeningen zoals hypertensie en diabetes. Maar ook in gevallen waar mensen reeds kampen met slecht gereguleerde bloedsuikers en hoge bloeddruk, is het mogelijk om met preventieve maatregelen zeer ernstige complicaties tegen te gaan. Zo kan een gezonde levensstijl bij diabetespatiënten voorkomen dat ze grotere risico lopen op hartaanvallen en beroertes, blindheid en amputaties. Voor mensen die in de pre-dialysefase verkeren kan een gezonde levensstijl in combinatie met het in acht nemen van de adviezen van de arts ook de kans op dialyse verkleinen.

Pre-dialyse
Wanneer de nieren nog voor ongeveer 20% werken en de patiënt nog niet in de dialyse is, dan is er sprake van de pre-dialysefase. Het kunstmatig zuiveren van het bloed wordt noodzakelijk, wanneer de nieren voor maar 10% functioneren. Dat betekent dat de patiënt moet dialyseren. Hoelang de fase van pre-dialyse duurt, is voor elke patiënt anders. Sommigen zitten slechts een half jaar in de pre-dialysefase, terwijl het bij anderen wel 6 tot 8 jaar kan duren voordat zij moeten dialyseren. Gemiddeld duurt de pre-dialysefase 1,5 jaar. Het komt ook wel voor dat de pre-dialysefase volledig wordt overgeslagen. In die gevallen is de nierfunctie zó snel achteruit gegaan, dat de patiënt onmiddellijk aan de dialysemachine moet. Een niertransplantatie behoort ook tot de mogelijkheden, maar daar is Suriname nog niet klaar voor.
Advertenties

Saturday 04 February
Friday 03 February
Thursday 02 February
Wednesday 01 February