President licht DNA in over 5 acties voorgesteld door IMF
15 Apr 2016, 13:18
foto


President Desi Bouterse heeft zojuist in De Nationale Assemblee de contouren van het aan te passen programma gepresenteerd. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid om voor US$ 478 miljoen in te komen voor de komende twee jaar. Vooraf aan het programma heeft het IMF vijf voorwaarden gesteld.

De vijf acties die ondernomen zullen worden zijn:

1. Transparantie van de jaarrekening en accountantsverklaring 2014 van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Dit is al gebeurd.
2. Meerdere veilingen die de gap met de parallelmarkt dichten en een tijdschema voor de veilingen met banken. Veilen van kleinere hoeveelheden. IMF stelt voor een half miljoen tot een miljoen US dollar per week.
3. De minister van Financiën en de governor van de CBvS zullen een intentieverklaring tekenen waarin wordt opgenomen dat er geen monetaire financiering zal plaatsvinden. De CBvS zal treasury bills enkel voor monetaire operaties aanhouden.
4. De Raad van Ministers moet een resolutie voorbereiden dat een suppletoire begroting zal worden voorbereid gebaseerd op het macro-programma.
5. De elektriciteitstarieven moeten omhoog. Hierover is er afstemming met de sociale partners.

De president heeft aangekondigd dat de plannen verder bediscussieerd zullen worden. Op vrijdag 22 april wordt een afgerond programma gepresenteerd aan De Nationale Assemblee. Er vindt nu in het college discussie plaats over de presentatie van de president.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May