VSB-voorzitter: Valutaveiling moet een kans krijgen
22 Feb 2016, 00:01
foto
Ferdinand Welzijn, voorzitter VSB.


Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) vindt dat de valutaveiling een kans moet krijgen. Het doel van governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is om rust te brengen op de valutamarkt. "Dit is het beste alternatief als alle mogelijkheden worden bekeken," zegt Welzijn om reactie gevraagd aan Starnieuws.

De VSB-voorzitter merkt op dat vreemde valuta in Suriname schaars zijn. Het land importeert meer goederen dan er geëxporteerd wordt. Er is veel valuta nodig om de economie draaiende te houden. Valutaveiling heeft voor- en nadelen, merkt Welzijn op. Niet op alle sectoren zal de valutaveiling de gewenste effecten hebben. Afgewacht moet worden hoe deze activiteit zal uitpakken.

Het is belangrijk dat de verdiencapaciteit van het land wordt verhoogd. Dan alleen zal er een duurzame oplossing komen. De valuataveiling zal volgens de governor begin maart worden gehouden. Dan zijn alle technische voorbereidingen klaar. Zodra de eerste veiling een feit is, houden alle andere koersen op te bestaan. Dan zal de veilingkoers de verkoopkoers zijn van de US$. De negen banken zullen op basis van vraag een aanbod bepalen wat de koers zal worden. De CBvS zal wel een onder- en bovengrens stellen. De valutaveilingen zullen wekelijks worden gehouden.
Advertenties