Karin Refos dient kandidatenlijst in voor lid KKF-bestuur
31 Oct 2015, 00:53
foto
Karin Refos dient haar lijst in als kandidaat bestuurslid van de Kamer van Koophandel en Fabrieken. (Foto: René Gompers)


Karin Refos wil dat vrouwen ook in de melk te brokkelen hebben bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). Het is een complete mannen aangelegenheid bij de KKF. Alle 21 leden en plaatsvervangende leden zijn mannen. Hier moet een eind aan komen, vindt Refos. Zij heeft een kandidatenlijst ingediend in een van de acht branches van de KKF. In december vinden er verkiezingen plaats bij de KKF.

Refos heeft zich met vier kandidaatleden en vier plaatsvervangende leden aangemeld voor deelname aan de verkiezingen. Aanvankelijk was zij door voorzitter Henk Naarendorp gevraagd om zich kandidaat te stellen op een concensuslijst. Refos zegt aan Starnieuws dat het uiteindelijk op niks is uitgelopen. Ook Naarendorp is overigens geen kandidaat meer voor een tweede termijn van vier jaar. Andere personen die zich ook kandidaat zouden stellen, hebben zich op het laatste moment teruggetrokken.

Er spelen heel veel belangen bij de KKF. Behalve dat er geen vrouwen in de Kamer zitten, heeft het er veel van dat politieke belangen worden gediend. De KKF is er voor het bedrijfsleven. Het bestuur heeft ook diverse stichtingen opgericht onder de paraplu van KKF waar weinig van bekend is bij de bedrijven. Refos vindt dat er meer transparantie moet komen. De wet waarop KKF is gestoeld, is van 1960. Deze is aan wijziging toe. De handelingsonbekwaamheid van de vrouw is in de jaren tachtig opgeheven, maar dit blijkt niet goed doorgedrongen te zijn bij de KKF-leiding.

Refos zegt dat toen zij op een handelsmissie met de KKF in Indonesië was, zij ontdekte dat er geen vrouwen zijn in de leiding. Zij heeft toen besloten hier iets aan te doen. "Zo ben ik met de 'Ook Zij-campagne' begonnen en dat heeft succes opgeleverd in de politiek. Ik heb geen politieke ambitie, maar wil wel via het bedrijfsleven invloed uitoefenen in de ontwikkeling van het land. Vandaar dat ik mij kandidaat heb gesteld", legt Refos uit. Op haar lijst komen vier mannen en vier vrouwen voor. De ingediende lijsten worden gecontroleerd. Alleen in de branche waar er twee lijsten is ingediend, zal er in december een verkiezing worden gehouden. De rest van de kandidaten zal bij enkele kandidaatstelling gekozen worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May