Gerda Havertong: Woonzorgcentrum is voor Suriname
21 Oct 2015, 07:31
foto
Gerda Havertong, oprichter van Stichting Wiesje dolgelukkig met het Woonzorgcentrum. (Foto's: René Gompers)


Stichting Wiesje heeft de ‘eerste’ deuren geopend van haar Woonzorgcentrum. Dansend werd het eerste opgeleverde gebouw betreden. Oprichter van Stichting Wiesje, Gerda Havertong, werd haast bedolven onder de felicitaties, de complimenten en de ‘krakti’s’. “Dit is niet voor mij en niet door mij alleen gedaan,” benadrukt een zeer dankbare Havertong. “Dit is voor Suriname. We hebben nu alvast plek voor acht bewoners, mensen met dementie.” De eerste bewoners gaan in november intrekken.

De donateurs zijn stuk voor stuk onder de indruk van het geleverde werk. De eerste steen is gelegd in oktober vorig jaar. Hoewel de woonunit ruim, modern en strak is ontworpen heerst er toch een familiare sfeer. De slaapruimten zijn op elkaar aangesloten en beschikken over een eigen, aangepaste, bad en toilet. Er kunnen acht personen wonen en hoogwaardige zorg genieten van het inwonend personeel. De eerste woonruimte heeft meer dan €300.000 gekost.

De stichting is vernoemd naar de moeder van Havertong. “Ze heette Heloise Havertong-Nooitmeer. Wiesje was haar bijnaam”, vertelt de oprichter. “We zijn al 16 jaren bezig maar dit is het ultieme voor mij: kwaliteit van leven geven aan mensen die het echt niet meer weten. Vierentwintig uren zorg, zorg die er toe doet, want als je het niet meer weet, moeten anderen voor je zorgen.” Er moeten nog drie woonruimtes en een hoofdgebouw verrijzen op het terrein aan de Kanagaweg, meer bekend als ‘trimbaan’. Dat gaat totaal €1.2 miljoen kosten. “Ik ben trots want anderen hebben mijn missie tot hun missie gemaakt,” deelt Havertong mee. “Maar ik roep op, moreel appel noem ik dat, help mij. Het is nog niet klaar. We hebben nog meer mensen nodig.”

René Gompers
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November