Aankondiging ECB-maatregelen drukt goudprijs
22 Jan 2015, 11:00
foto
De goudprijs is onder de US$ 1.300 gegaan, mede door de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de ECB. (Beeld: CNN)


De goudprijs daalt verder na een vijf maanden piek van US$ 1.300 per ounce. De duik onder de US$ 1.300 komt in aanloop op de aangekondigde stimuleringsmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB). Ook de kracht van Aziatische aandelen heeft een deuk gebracht aan de goudprijs.

De marktverwachtingen zijn heel hoog nu de ECB een grootschalig programma van kwantitatieve versoepeling heeft onthuld – geld drukken om staatsobligaties te kopen. Daarmee neemt de ECB haar toevlucht tot het laatste grote beleidsinstrument om de verzwakte economie van de eurozone tot leven te brengen en deflatie te voorkomen.

De stimuleringsmaatregelen moeten de vraag naar edelmetaal doen toenemen, maar goud kan al zijn ECB-factor hebben bereikt. De prijzen zijn sinds woensdag gestegen naar US$ 1.305 per ounce, de hoogste sinds augustus. “De verhoging van de liquiditeit in de euro-regio is ingesteld om de prijzen van goud te stimuleren, als het edelmetaal kan profiteren van de instroom van fondsen vanuit net uitgegeven geld dwars door Europa,” zegt Howie Lee, investeringsanalist bij Philip Futures aan persbureau Reuters.

Vanmorgen is de goudprijs met een half procent gedaald tot US$ 1.286, 40 per ounce. Winstnemingen (het benutten van de mogelijkheid om winst te behalen door het verkopen van effecten of valuta's) drukken de prijs omlaag. Een omvangrijke kwantitatieve versoepelingspakket kan de goudprijs stuwen naar US$ 1.320, zegt Lee. Hij voegt eraan toe dat de steun voor elke prijsdaling zou uitkomen op US$ 1.250. De kracht van de aandelenmarkt heeft ervoor gezorgd dat de prijzen vandaag in toom zijn gehouden.

Aziatische aandelen zijn gestegen tot een bijna acht weken hoog niveau gebaseerd op de hoop dat de ECB stimuleringsmaatregelen de verzwakkende economie van de eurozone kan doen herleven. Het metaal heeft zich hersteld door betrouwbare aanbiedingen van politieke en economische onzekerheden in Europa, samen met de bezorgdheid over de wereldeconomie.

De jongste steile stijging van de goudprijs – ongeveer 9 procent deze maand – baart sommige handelaren zorgen. Die bezorgdheid was woensdag te merken bij de SPDR Gold Trust, ‘’s werelds grootste door goud gedekte wisselhandelsfonds. Die had woensdag een uitstroom van 0,24 procent oftewel 740,45 ton goud. Op de fysieke markten boden Indiase goudimporteurs kortingen tot US$ 16 per ounce aan tegenover de Londense prijzen. Het zijn de grootste kortingen in 17 maanden op de zwakke vraag en lage verwachtingen. De aanhoudende zwakte in de fysieke vraag in de top consumerende regio Azië kan elke herleving van de goudprijs ondermijnen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May