Proef maïsproject veelbelovend
11 Dec 2014, 12:00
foto
Een zichtbaar ingenomen minister Soeresh Algoe bij de maïs-aanplant op het terrein van het ministerie van LVV. (Foto: min. LVV)


Na een proefperiode van ongeveer twee en een half jaar van zaaien, selecteren en herhaalprocessen, is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zover dat hij een maïsvariëteit klaar heeft, die goed gedijt in Suriname. Minister Soeresh Algoe blijft zich en zijn personeel inzetten om kwalitatief goed zaaizaad voor diverse producten te leveren.

Samen met twee Cubaanse deskundigen is het op het LVV-terrein aan de Letitia Vriesdelaan en op dat van Lelydorp een maïsvariëteit geplant. De vooruitzichten zijn veelbelovend, zegt minister Algoe aan Starnieuws. Hij wijst erop dat we voor veevoer volledig afhankelijk zijn van het buitenland. En daar is waar hij op wil inspelen.

De finale oogst is gepland voor 20 januari, na een zaai- en groeiperiode van 90 dagen. Voor droog maïs dat wordt gebruikt voor de veevoer is de productieperiode 120 dagen. “We hebben de resultaten uitgetest en zijn nu in een vergevorderd stadium,” zegt de bewindsman. “In het vervolgtraject zullen boeren worden geselecteerd die met dit kwalitatief goed zaad verder moeten gaan.” Het ministerie zal verder gaan met het vermeerderen van het zaaizaad, die hij naast de bestaande variëteiten ook in het binnenland wil verspreiden.

“En we gaan verder in het ontwikkelen van goed zaaizaad. Nu lopen er proeven met boulanger en komkommer,” wil Algoe nog kwijt. De maïsvariëteit waarmee het ministerie nu bezig is, is ook geschikt voor menselijke consumptie. “We kunnen er vele kanten mee op.” Op deze manier wil de bewindsman de maïssector in betere banen leiden. Eind februari zullen de geselecteerde landbouwers de eerste maïszaden ontvangen om te planten. De zaden van deze variëteit moeten op tijd in de grond gezet worden, zodat de bloei in de droge tijd valt. Het droge seizoen is gunstig voor een goede bestuiving, bevruchting en oogst van kolven.
Advertenties

Tuesday 27 September
Monday 26 September
Sunday 25 September