Balker: Consumentenorganisatie moet onafhankelijk blijven
07 Dec 2014, 06:00
foto


De Consumentenbond Suriname plaatst vraagtekens achter de samenwerkingsovereenkomst die Consumenten Kring heeft gesloten met de Energie Bedrijven Suriname (EBS). Rudi Balker, voorzitter van de Consumentenbond, vindt dat een belangenorganisatie die opkomt voor de consument afstand moet bewaren en niet moet gaan samenwerken met het bedrijfsleven. Door de samenwerken met EBS zou de Consumenten Kring niet meer onafhankelijk kunnen zijn, meent Balker.

De overeenkomst is bedoeld om te komen tot een harmonische samenwerking tussen de Consumenten Kring en de EBS, waarbij de bewustwording van het publiek over energieverbruik wordt vergroot. De Consumentenbond Suriname zegt regelmatig klachten te krijgen over de stroomvoorziening van de EBS. "Hoe kun je onafhankelijk, kritisch en objectief dergelijke klachten in behandeling nemen, als je feitelijk op één kussen slaapt met het bedrijf", stelt Balker.

Het verbreden van kennis en bewustwording van de consument op het gebied van elektriciteit, zoals de EBS en de Consumentenkring kennelijk voorstaan, hoeft niet voort te komen uit een onderlinge samenwerking. Zowel de EBS als consumentenorganisaties hebben hun eigen afzonderlijke communicatie- en voorlichtingskanalen om de consument, de elektriciteitsverbruiker, van informatie te voorzien en om de consument te wijzen op een zo effectief mogelijk
stroomverbruik', zegt Balker. Hij vindt de overeenkomst niet in belang van de consument.
Advertenties