Nederlands Blazers Ensemble van wereldformaat in Suriname
08 Jun 2014, 09:00
foto
Nederlands Blazers Ensemble op bezoek bij kunstenaar Marcel Pinas (midden) op bezoek. Links artistiek leider Bart Schneemann en rechts directeur Niek Wijns.


Een vertegenwoordiging van de Nederlands Blazers Ensemble is in Suriname. Het ligt in de bedoeling om een groot muziekspektakel in september op te zetten. Ook zullen er sociaal-educatieve muziek projecten met kinderen worden uitgevoerd en een preview verzorgd worden van de Moengo Muziek Festival 2014. De samenwerking met deze blazers van wereldformaat is via de Nationaal Volksmuziek School tot de stand gebracht.

De groep is onder meer bekend om de muzikale begeleiding als het gaat om staatsbezoeken van de toenmalige koningin Beatrix. Voorts heeft de organisatie een record van 80 tot 100 concerten per jaar in Nederland en daarbuiten. "Wij staan ook bekend om de diversiteit in programmering, van Afrikaanse stijl tot de Mozart", zegt Niek Wijns directeur van de Nederlands Blazers Ensemble. Het is de eerste keer dat deze groep projecten gaat uitvoeren in Suriname. Het voornaamste doel van de Nederlands Blazers Ensemble is om een zo groot mogelijk publiek te bereiken via muziek en zo maatschappelijke doelen na streven.

Plaatselijke muzikanten betrekken
Artistiek leider Bart Schneemann zegt dat nu in voorbereiding is om twintig muzikanten van de groep te halen naar Suriname. Zij zullen onder meer verantwoordelijk zijn voor verschillende workshops waaronder met leerlingen van de Nationale Volksmuziekschool. Voorts zal er een concert worden gehouden te Botopasi. "Wij gaan voornamelijk muzikanten van het gebied betrekken en zo een master concert in elkaar smeden. Wij zijn al op zoek gegaan naar bijzondere muzikanten van het gebied", vertelt Schneemann.

De heren waren zaterdag op oriëntatie te Moengo en omgeving. Ze hebben een bezoek gebracht aan onder andere Tembe Art Studio waar kunstenaar Marcel Pinas de scepter zwaait. "Ik ben erg onder de indruk van de drijfkracht van deze ambitieuze kunstenaar. We hebben haast de zelfde filosofie over de muzikale kunstvorming", zegt Schneemann. Er zal ook workshops met kinderen uit die omgeving worden verzorgt. Moengo Festival met als thema Pee Fu Wini (Spelen om te overwinnen) wordt in september gehouden. Pinas is blij met de samenwerking. Hij zegt dat de voorbereidingen van het festival in volle gang zijn.

Ala-D Media
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December