LVV geeft invulling aan potentie Coronie
10 May 2014, 18:00
foto
Minister Soeresh Algoe van LVV bij de beantwoording van de vragen in het parlement.


Voor het district Coronie heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) technische voorzieningen getroffen in de infrastructuur voor de rijstpolder. De boeren worden hierdoor in staat gesteld over te gaan tot de productie van rijst. Bij de beantwoording van vragen in De Nationale Assemblee zei LVV-minister Soeresh Algoe dat Coronie de potentie heeft om een groot agrarisch district te worden door de bodem, het klimaat en het beschikbare irrigatiewater.

De zwampkerende dam in Coronie is pas verhoogd en verbreed, deelde de bewindsman mee. Hierdoor kan een betere regulering van het zwampwater plaatsvinden. In onderzoek zijn de kunstwerken die in de oostelijke streng van de dam moeten worden geplaatst voor een efficiënte waterbeheer. Tegelijkertijd heeft het ministerie de Stichting Agrarische Ontwikkeling Coronie geheractiveerd. Deze organisatie moet de agrarische ontwikkeling van Coronie bevorderen. Onderdeel daarvan is de fruitteelt te stimuleren door plantmateriaal te vermeerderen en fruit te verwerken.

Voor het Coppenamegebied in Jenny is er nu een vergevorderde studie voor de aanleg van een Small Scale Farmersproject voor de teelt van organische kersen in combinatie met aquacultuur, stelde minister Algoe in het parlement. Andere mogelijkheden voor fruit voor het district zijn in een beginfase van studie. Granaatappel is één van de geselecteerde fruitsoorten. Met de steun van de overheid en financiering uit het Petro Caribe Fonds zal een ondernemer het project voor Aloë Vera (US$ 1.680.000), Acaί (Podosiri) en Noni worden uitvoeren.

In Coronie komt door de aanleg van de zeewerende dijk een groot areaal vrij. Er zijn studies uitgevoerd voor de aanleg van moderne kokosplantages en bevordering van groententeelt op een significante schaal in kassen. De potentie voor de ontwikkeling van de kokosindustrie is ook aangegeven in een studie die de EU begin vorig jaar heeft gefinancierd, deelde de LVV-bewindsman mee.

Ook zijn er zoals in de meeste districten trainingen verzorgd zoals ‘Bevordering Agro ondernemersschap’ en ‘Aanmaak van plantmateriaal’. De kredietfaciliteiten die het Agrarisch Krediet Fonds biedt is middels voorlichtingsbijeenkomsten aan de Coroniaanse boeren gepresenteerd, zei minister Algoe waarmee hij de plannen en ontwikkelingen voor het district Coronie kenbaar heeft gemaakt.
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May