Staatsolie raffinaderij vóór 2015 voltijds in productie
29 Jan 2014, 19:15
foto
De nieuwe raffinaderij van Staatsolie is goed op schema. (Beeld: René Gompers)


Als alles volgens plan verloopt zal de nieuwe raffinaderij van Staatsolie vóór 2015 voltijds in productie zijn. De uitbreiding zal het bedrijf in staat stellen de productie te verdubbelen, nieuwe producten te vervaardigen, de eigen markt van brandstof te voorzien en te exporteren. Journalisten mochten de vorderingen van dichtbij bekijken.

Vóór de rondleiding op het terrein werden met presentaties de plannen en nieuwe kansen meegedeeld. De huidige raffinaderij verwerkt ruim 8000 barrels per dag en levert op diesel, fuel oil, en bitumen (voor asfalt). De nieuwe zal 15.000 barrels per dag verwerken. Staatsolie zal dan naast diesel ook gasoline kunnen produceren. Er worden mogelijkheden bekeken om uit de 'fuel oil' kerosine te verwerken voor de luchtvaart. Uit de diesel en de gasoline zal alle zwavel gefilterd worden, wat een 'high grade' brandstof op zal leveren. Voor zwavelzuur is er in Suriname niet veel vraag. Het product zal geëxporteerd worden. Staatsolie zal voor 100 procent de Surinaamse markt van diesel voorzien en met gasoline tussen de 65 en 80 procent.

In 2012 is een start gemaakt met de Refinery Expansion Project (REP) van Staatsolie. Aan het project werken er ruim 1600 mannen en vrouwen van wie dertig procent is geïmporteerd uit verschillende landen.
Volgens de prognoses is de raffinaderij compleet afgebouwd in september. In maart gaan de eerste nieuwe systemen in bedrijf. In oktober moeten de eerste productie 'fuel oil' en bitumen een feit zijn. Marc Waaldijk, directeur van Staatsolie is tevreden over het verloop van het project. "Ik ben erg trots. Het is voor 65 procent af", deeldt Waaldijk mee die op de rondleiding aanwezig was. "Mijn complimenten aan de 1600 mensen. We hebben er al twee miljoen veilige werkuren gehad. Ze hebben bewezen dat je in grote groepen samen én veilig kunt werken." Tussen 15 november en 15 december moeten de eerste diesel en gasoline producties verwezenlijkt zijn.

René Gompers
Advertenties

Saturday 16 October
Friday 15 October
Thursday 14 October