Bottse: Ophaalcampagne monument heeft niets opgeleverd
13 Nov 2013, 17:00
foto
Rudi Bottse, voorzitter Stichting Broki


De ophaalactie voor een keti koti bevrijdingsmonument heeft volgens Rudi Bottse van Stichting Broki niets opgeleverd. In april dit jaar kondigde Stichting Broki aan samen met Green Heart Foundation International een inzamelingsactie te beginnen voor het vervaardigen van het monument. De kosten bedroegen SRD 1,5 miljoen.

Bottse zegt dat het monument niet gerealiseerd zou worden vanuit Nederland met Nederlandse belasting middelen. Inmenging van het Platform Landelijk Slavernijverleden, onder leiding van Berryl Biekman, om in Nederland fondsen te verzamelen werd kordaat afgewezen. Bottse zegt nu aan Starnieuws dat het project toch is overgedragen aan het Platform. Wirht om een reactie gevraagd, deelt mee dat Greenheart Foundation het op zich genomen heeft om te zorgen voor de fondsen. "De stichting zal zich daartoe blijven inzetten, het monument komt", garandeert Wirht die zegt binnenkort persconferentie hierover te zullen beleggen.

Teruggetrokken
Het was de bedoeling dat op 25 november het monument onthult moest worden. Bottse weet niet wat er verder zal gebeuren. Om gezondheidsredenen, heeft hij zich teruggetrokken van deze kwestie. De kunstenaar Erwin de Vries is aangetrokken om het beeld te maken.

Volgens Bottse is de ophaalcampagne mislukt, omdat er verwarring was of het ging om een bevrijdingsmonument of een slavernijmonument. De benaming slavernijmonument is niet aantrekkelijk. “Veel afro-Surinamers vinden dat zij slechts nazaten zijn niet in slavernij zijn geweest. Geld geven voor een slavernij monument spreekt hen dan ook niet aan. Ik heb hiervoor gewaarschuwd”, zegt Bottse.
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January