Mc Leod: Hollanders meest wrede slavenmeesters
16 Mar 2013, 12:00
foto
Auteur Cynthia Mc Leod (foto: RWN)


De schrijfster Cynthia Mc Leod stelt de Hollanders meest wreedaardige slavenmeesters waren. De schrijfster is de eerste Surinaamse auteur die optrad in het voorprogramma van het Nederlandse Boekenbal aan de vooravond van de 78e Boekenweek. Het thema is 'Gouden tijden-Zwarte bladzijden'. De Boekenweek is vandaag begonnen en duurt tot 24 maart.

De Boekenbal werd in de grote zaal van de Stadsschouwburg in Amsterdam gehouden gisteravond. Nadat auteur Maartje Wortel over een gouden bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis vertelde, verwoordde Mc Leod ‘een zwarte bladzijde’: de slavernij, die de Hollanders maakte tot de meest wreedaardige slavenmeesters. De straffen waren in die tijd niet erg zachtzinnig, maar de straffen voor de slaven logen er ook niet om. Bij weglopen, diefstal of opstandigheid waren de straffen: neus en oren afsnijden, achillespees doorsnijden, been afzetten, aan een vleeshaak door de ribben ophangen, over het hele lichaam met gloeiende tangen bewerkt worden, levend verbranden of in een vat met spijkers beslagen door de straten gerold worden.

Op 11 maart begonnen de filmopnamen van de succesvolle roman van Mc Leod Hoe duur was de suiker? door scenarist en regisseur Jean van de Velde. De schrijfster heeft een volle agenda af te werken deze week met een tournee langs Nederlandse bibliotheken.
Van 26 tot 8 juli is Cynthia Mc Leod weer terug in Nederland voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli 2013. Voor die tijd zal de filmeditie van Hoe duur was de suiker? verschenen zijn bij uitgeverij Conserve.
Advertenties

Saturday 15 May
Friday 14 May
Thursday 13 May