Powisi, accentueert gehoorzaamheid en opvoeding
30 Jul 2012, 08:00
foto
Joey van Riessen en Cornelis Amafo. (Foto: Rachel Dompig)


Zijn gedrevenheid om Powisi te schrijven komt door de geboorte van zijn dochter, Princessa en de moederliefde van zijn vrouw. Het verlangen om een meisje in huis groot te brengen werd steeds groter, omdat hij al drie prachtige zonen heeft. “Ik was hartstikke benieuwd hoe het zou zijn om een dochter op te voeden. Het viel reuze mee om haar de normen en waarden bij te brengen voor haar leeftijd. Enkele maanden na haar geboorte begon ik met het neerpennen van Powisi, waarin ik de ideale opvoeding schets en de liefde die ze van haar moeder krijgt”, vertelt Cornelis Amafo aan Starnieuws.

Intussen is Princessa twee en een half jaar, een echte pappa’s kindje en geniet hij elke seconde van haar aanwezigheid. Powisi is een metafoor geschreven om de interesse van de kinderen op te wekken, terwijl de volwassenen teruggevoerd worden naar hun jeugd. Het geheel wordt gecompleteerd met een lekkere salsa melodie. Een andere uitdaging voor hem is om met de Jules Chin A Foeng trofee ervandoor te gaan.“In die 30 jaren dat Suripop bestaat is het nog nooit voorgekomen dat een salsa-nummer heeft gewonnen. Ik zie het als een motivatie om te winnen”, stelt hij. Het lied gaat over de opvoeding van een jong nederig meisje, gesymboliseerd door Powisi, dat naar haar moeder luistert. Ze groeit op en wordt een stabiele burger in de maatschappij. Wanneer ze later zelf kinderen heeft, leert ze hen op haar beurt wat ze van haar moeder geleerd heeft toen ze jong was. Joey van Riessen is de persoon die het nummer zal uitdragen op 3 augustus tijdens het Suripopfestival.

Natuur en Surinaamse elementen
Als piloot heeft hij tien jaar gevlogen in het binnenland en veel ongerepte natuur gezien. Ook heeft hij van de biodiversiteit van Suriname mogen genieten. Als grote natuurliefhebber kon hij het niet nalaten om wat natuurelementen in het nummer te verwerken.“De trotse gowtu fowru, Powisi, met haar glanzende zwarte veren, gele snavel en de kroon. Met de woorden mi Sranan prodomisi en yu moi lek dyamanti, komt de schoonheid van Powisi goed tot uiting in de tekst”, benadrukt Cornelis. De uitgangsvisie van de componist is dat een goede opvoeding voor vele generaties vruchten zal afleveren.

“Er zijn drie mensengeslachten in het lied verwerkt. Deze zijn: Powisi’s moeder, Powisi zelf en de kinderen van Powisi”, beaamt hij. Mama geeft Powisi levenslessen mee in de vorm van drie odo’s. De Surinaamse spreekwoorden zoals ano f'di gowtu e brenki, d'a bun fu nyan, No tek’ dreitin alen prani yu karu en A no a mofo sa e freiri e set’ libi. Met ano f'di gowtu e brenki onderstreept hij dat het kind zich niet moet laten verleiden door allerlei beloftes. “Powisi die de gouddelver een grote dienst heeft bewezen om het goud veilig te transporteren belandt uiteindelijk in de pan”, legt hij uit. Ook is het belangrijk dat het kind assertiviteit wordt bijgebracht om geen onnodige risico’s in het leven te nemen. Dit illustreert hij met de odo no tek’ dreitin alen prani yu karu. Het kan wel eens voorkomen dat mensen medelijden opwekken om een bepaald doel te verwezenlijken. Het kind moet dus van huis uit geleerd worden dat mensen niet zo eerlijk zijn als ze zich voordoen. Dit drukt Cornelis uit met de woorden A no a mofo sa e freiri e set’ libi. Het lied heeft een dubbele boodschap. “Aan de ene kant moeten de kinderen gehoorzaam zijn aan hun ouders om later iets te worden in de maatschappij en aan de andere zijde moeten de ouders de opvoeding van de kinderen serieus nemen”, geeft Cornelis aan. Bud Gaddum was verantwoordelijk voor het arrangement.

Uitbeelding
Voor de componist is het een eer dat Powisi door Joey vertolkt wordt. “Hij heeft die warme stem om het nummer uit te dragen”, stelt de schrijver. De vocalist is content met de inhoud van het lied. “Het is een opvoedende poku. Dit is een blijvend verhaal naar de kinderen die wij opvoeden. Het is een ode”, zegt hij. Joey vindt het heel knap van Cornelis dat hij zijn creativiteit de vrije loop gaf om al die odo’s te verwerken in het nummer.”Ik weet niet hoe hij op het idee is gekomen om al die Surinaamse spreekwoorden in het lied te incorporeren, maar het is prachtig”, bevestigt hij.

Bij het opnemen van de clip is bewust gekozen voor een natuurrijke omgeving. “Powisi is een bosvogel. Je kiest voor de natuur en dan heb je geen geweldige kleren nodig om te filmen”, benadrukt de zanger. De asi wagi is ook als illustratiemateriaal gebruikt om het Surinaamse gevoel te versterken. Joey van Riessen neemt voor de vijfde keer deel aan het Suripopfestival als vertolker. In 2010 schreef Cornelis Amafo het nummer No wan tra lobi gezongen door Tekisha Abel en in 2008 Now mi e sari uitgedragen door Jerrel Bijlhout en Sijtske Tjon A Tjoen.

Rachel Dompig
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April