Bouterse presenteert in onvrijheid geboren samenraapsel
Desi Bouterse staat onder druk van groeiend volksverzet tegen zijn autoritair leiderschap, vanaf de geslaagde protestdemonstratie op 10 april jongstleden, van duizenden Surinamers die behoren tot de ruggengraat van de maatschappij. De geplande demonstratie op 5 mei is ook bedoeld om eventueel protest tegen zijn zogenaamde reshuffling bij voorbaat in te dammen. De president stelt zich niet op als de vader des vaderlands, maar uit heftige kritiek op de organisatoren van de geslaagde protestdemonstratie; die hij schertsend de 'Choennié ‘s' noemt en veegt de vloer aan met nationale en internationale kritiek op zijn bewind.
Vrije meningsuiting in gevaar
Het badinerend spreken over de critici van zijn bewind, door de president, is de opmaat naar een grimmige sfeer in het land. Velen doen er het stilzwijgen toe uit vrees voor hun baan of voor rancune van loyalisten uit de regeercoalitie, die duistere opdrachten schijnen te krijgen. De opgelegde zwijgzaamheid en zelfcensuur is publiek geheim en dreigt uit de hand te lopen omdat burgers eigen rechter spelen. De voorbeelden zijn talrijk, maar een recent voorval waarbij populaire journalisten na een kritisch tv-programma door gewapende onbekenden met de dood werden bedreigd, heeft een angst schok door de samenleving heen doen gaan.
Ongeschoolde overheidsfunctionarissen die met media-werk belast zijn doen er een schepje bovenop door de openbare discussie te polariseren en te intimideren. Nu hebben ook jongeren het initiatief genomen voor hun mening uit te komen en hebben op 5 mei a.s. ook een demonstratie tegen de amnestiewet georganiseerd op het Valliantsplein in het hart van Paramaribo. Hoewel de jongeren hun datum eerst gekozen hadden, lijkt het verstandig om mede uit respect voor de viering van de dag der vrijheden, de geplande betoging af te gelasten. De betoging zal als een provocatie worden opgevat en alleen koren op de molen van de aanhang van de president zijn. De jongeren die tegen de amnestiewet zijn, verdedigen een internationaal recht en een anti-corruptie-moraal. Hun proteststem komt het beste tot uiting in een betoging die gericht is op de burgerlijke veiligheid, grondrechten en vrijheden in Suriname. Zij dienen zich nationaal op te stellen en zich ook te richten op de aanhang van de NDP, andere regeringspartijen en de uit het machtscentrum verwijderde personen en partijen, naast de groepen die reeds succesvol hebben geparticipeerd in de demonstratie van 10 april j.l..
Deze tweede jongerendemonstratie zal een grotere impact hebben in binnen- en buitenland en wordt reeds succesvol via de sociale media gemonitord. De nieuwe gereshuffelde regeerploeg is een resultaat van rancune, gesteggel, chantage, roddel, koehandel, en nepotisme en heeft de regering intern officieel verdeeld. De gevolgen zullen niet uitblijven. De uit de boot gevallen politici hebben het regeerdraagvlak als neveneffect verkleind, en zullen zich onvermijdelijk aansluiten bij de groeiende parlementaire en buitenparlementaire oppositie tegen de politieke (non) koers van president Desi Bouterse. De president doet het land Suriname een internationale blunder slaan door op een internationale feestdag 5 mei a.s. de aandacht te verleggen naar zijn persoonlijk politieke ego. Een regering die niet deugt, moet gewoon volgens internationaal gebruik plaats maken voor een nieuwe regering. Het parlement had over de 'reshuffling' echter niets te zeggen, wat tekenend is voor zijn uitgeholde status.
Ludwich van Mulier, 1 mei 2012. ANS persbureau.
Vandaag
-
07:49
OBBS legt schoolvervoer per direct stil: Financiële problemen onhoudbaar
-
06:51
RVI, rechtvaardige intentie vereist rechtsstatelijke verankering
-
04:56
Ook vandaag wat verkoeling in de middag
-
03:05
Security Alliance vraagt ontslagvergunning aan voor 70 werknemers
-
01:37
Santokhi: Achterstand nazaten Afrikanen door verdeel- en heersbeleid
-
00:59
Column: Discutabele discussie
-
00:00
ABOP voor eenheid: We zijn allemaal Surinamers
Gisteren
- Hoe ziet het nieuwe erfrecht eruit?
- Staatsolie draagt opnieuw ruim US$ 300 miljoen af aan staatskas
- Laura Gil eerste vrouwelijke OAS-adjunct-secretaris-generaal
- Oppositie eist vergadering dringende issues: Regering ontwijkt verantwoording
- Drukproces stembiljetten ressortraden op schema na correcties
- Merz gekozen tot bondskanselier in tweede ronde na historische mislukking
- Clementia Eugene promoveert op innovatieve benadering kindermishandeling
- Naamskeuze in het nieuw Burgerlijk Wetboek
- Duitsland: Friedrich Merz strandt bij eerste kanseliersstemming
- Werkzaamheden begonnen aan Gangaram Pandayweg in 3 fasen
- Zelfde weerpatroon blijft even aanhouden
- Amafo: Leger verdient meer waardering en versterking
- Column: Waarom zijn politici niet meer op hun woord te geloven
- Bond NV Havenbeheer eist bij rechter terugdraaiing benoeming Mangre
Eergisteren
- CHS: Transparante verkiezingen vergen strikte voorbereiding
- Felle brand verwoest woning aan Mijnhooplaan
- Onzekerheid stuwt goudprijs omhoog
- Misiekaba vraagt aandacht minister OW voor enorme waterplas
- Olieprijzen dalen na productieverhoging OPEC+
- Oppositie eist stopzetting ‘uitverkoop’ overheidsbezit vlak vóór verkiezingen
- Twee verdachten gearresteerd voor steekverwonding 16-jarige
- Mangre geaccommodeerd als onderdirecteur bij NV Havenbeheer
- VES economisch verkiezingsdebat nu in twee delen
- De kracht van stemmen bij voorkeur
- Ook vandaag bewolkt met kans op een regenbui
- Ontvoering in Peru eist 13 levens in goudmijn
- Macro-economische stabiliteit is het fundament voor groei en armoedebestrijding
- Simons: Corruptie in Suriname nog nooit zo erg als nu