Column: Goudkoorts en BRICS-landen
Inmiddels is de New Development Bank (NDB) in 2014 opgericht en de Contingent Reserve Arrangement in 2015 gesloten. Deze instituten worden gezien als tegenhanger van de door VS gedomineerde Wereldbank en het IMF waar de macht van lidlanden wordt bepaald door de grootte van de economie, niet door de grootte van de bevolking.
De BRICS landen, goed voor ruim 3 miljard inwoners beschouwen deze instituten als onrechtvaardig. Ongeveer 10 jaar later boekt de NDB nog geen grote successen. De BRICS-top van april 2023 meldde dat de Bank ernaar streeft om een eigen valuta uit te geven met het doel de handelsbetrekkingen tussen de BRICS-landen te financieren. Tijdens deze top zijn zes landen uitgenodigd om zich aan te sluiten bij deze alliantie: Argentinië, Egypte, Ethiopië, Iran, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Met uitzondering van Argentinië zijn deze landen in januari 2024 officieel tot de alliantie toegetreden. Er ontstaat een groot handelsblok dat zoveel mogelijk met elkaar wil handelen en het liefst met een andere valuta dan de US-dollar.
De oliehandel bijv. luidde tot voor kort bijna 100 procent in US-dollars: In 2023 werd naar schatting bijna 20% van olie-transacties in niet-Amerikaanse dollars uitgevoerd. India bijv. heeft erop gestaan om Russische olie te betalen in of US-dollars of Indiase roepies (INR): uiteindelijk wordt steeds meer in INR betaald wat leidt tot oplopende INR-reserves in Rusland.
Met betrekking tot de dekking van de BRICS-munt, is Rusland voorstander van harde activa zoals goud of olie. Er is een goede ratio voor goud, daar BRICS-landen relatief hoge goudreserves hebben. In het eerste kwartaal van 2024 is naar schatting het gezamenlijk goudbezit van de centrale banken van de BRICS-landen plus de vijf nieuwe leden ca.17 procent van alle goudreserves van de centrale banken in de wereld.
Rusland, India en China staan in de top 10 als het gaat om goudbezit door centrale banken. Rusland bezit 2.332,74 ton (MT) goud en staat daarmee op de vijfde plaats in de wereld gevolgd door China op de zesde plek met 2.262,39 ton goud. India staat op de negende plaats met 822,58 ton. De goudvoorraden van de centrale banken van Brazilië en Zuid-Afrika zijn veel kleiner en bedragen respectievelijk 129,65 MT en 125,44 MT.
Indien de BRICS-valuta wordt gestoeld op een mandje van valuta’s van deelnemende landen zoals de EURO zal een gemeenschappelijke centrale bank nodig zijn. Wordt de munt echter op goud gestoeld zoals Rusland bepleit, is het recht toe recht aan zoals betoogd door de bekende auteur Jim Rickards:
Als bijv. een BRICS-munteenheid 1 ounce goud waard is, is 1 BRICS 1,= vandaag gelijk aan de prijs van goud ofwel US-dollar 2.350,=. Als de goudprijs stijgt naar US-dollar 3.000 per ounce, zal de BRICS-munteenheid 3.000 dollar waard worden, terwijl de dollar die niet aan goud is gekoppeld en blootgesteld is aan inflatie, aan waarde zou verliezen vergeleken met de BRICS-valuta.
Een BRICS-valuta kan een complex proces zijn dat jarenlange voorbereiding kan vergen waarbij onderlinge verschillen tussen machtige landen zoals India en China moet worden overbrugd, een overeenkomst tussen de vijf landen om hun eigen soevereine valuta geleidelijk af te schaffen moet worden bereikt etc. Ook zal zeer waarschijnlijk de steun van het Internationale Monetaire Fonds nodig zijn om internationaal succesvol te zijn.
Toch worden er al belangrijke stappen gezet en de financiële wereld houdt er rekening mee dat de BRICS-groep vroeg of laat met een alternatieve valuta zal komen, gekoppeld aan goud. De BRICS+ groep is inmiddels goed voor ruim 17% van de goudreserves, 30% van de landoppervlakte, 40% van de bevolking en maar liefst 54% van de GDP van de wereld. En dit steeds groter en machtiger wordende blok heeft vele redenen om een eigen valuta uit te geven: een antwoord op het agressieve buitenlandse beleid van de VSA gekenmerkt door economische sancties, het beter dienen van hun eigen economische belangen en tegelijkertijd de mondiale afhankelijkheid van de Amerikaanse economie verminderen.
En niet in de laatste plaats hun reserves die voornamelijk in US-dollars luiden te beschermen tegen de door inflatie en hoge schulden geteisterde US-dollar die steeds aan waarde zal inboeten en de waarde van de reserves van de BRICS-landen ook zal doen eroderen: de rol van goud als safe haven komt ook hier om de hoek kijken.
Ook Suriname heeft veel goud en het wordt tijd om beleid te ontwikkelen hoe dat onze welvaart veel meer ten goede kan komen.
Courtesy Sira Capital
Ajay Surjbalisingh
Vandaag
-
20:19
Man die verdacht wordt van moord, beroept zich op zelfverdediging
-
18:15
Diplomatieke spanningen tussen Colombia en Ecuador na omstreden deportatiegolf
-
16:10
Verdachte: postpakket met drugs verzonden met gestolen identiteitskaart
-
14:08
Woningbrand in alle vroegte legt huis in as aan Palissadeweg
-
12:05
Jurist Van Dijk-Silos onder vuur: Korpsleiding bereidt juridische actie voor
-
10:47
Vrijspraak voor M.P., 24 maanden cel voor L.J. na beroving Warung Suzy
-
08:50
Suriname vraagt om iets nieuws
-
06:52
Moordverdachten beschuldigen elkaar
-
04:54
Ook vandaag volop zon
-
02:56
Gebruikt Trump Afrika als 'stortplaats' voor criminelen?
-
00:58
Roofoverval Ginostraat: Deel buit teruggevonden; 4 verdachten gearresteerd
-
00:01
Inflatie trekt aan in juni, zorgen over koopkracht nemen toe
Gisteren
- Programma SAO: 103 deelnemers zetten stap naar vakmanschap en toekomst
- Ziekenhuis in Syrische stad Sweida overspoeld na bloedige sektarische gevechten
- Vermoedelijke verdrinking na bootongeval in Balingsoela
- In Memoriam: Dr. Marvin van Lierop (1958 – 2025)
- VHP: Vergadering DNA niet legitiem, regels bewust genegeerd
- Toelating 8 nieuwe coalitieleden niet doorgegaan; geen quorum
- Einde aan zaak Parmessar: hoofdverdachte veroordeeld, medeverdachten vrijgesproken
- SLM en luchtvaartsector prioriteit bij hervormingsplan regering
- WHO: Massale hongersnood in Gaza is mensgemaakt
- Verzoek tot voorlopige invrijheidstelling verdachten Pikin Saron afgewezen
- Grotendeels zonnig en helder weer
- VHP-fractie eist naleving 24-uursregel bij DNA-vergaderingen
- Simons: SRD 1,3 miljard tekort; geen nieuw beleid in begroting 2025
- Column: Quorum als krachtmeting
- Girdhari: ASTA-project belooft doorbraak voor ananassector
Eergisteren
- President Simons zet koers uit bij eerste regeringsraad
- Kans op een beter leven: onze kinderen verdienen meer dan dit
- Worstelicoon Hulk Hogan overleden op 71-jarige leeftijd
- DNA vergadert vrijdag over toelating van acht nieuwe coalitieleden
- Minister Misiekaba en PAHO versterken banden voor betere volksgezondheid
- Suriname zet koers naar groene, innovatieve economie
- Historische uitspraak ICJ: landen kunnen elkaar aanspreken op klimaatschade
- De noodzaak van een functionerend Constitutioneel Hof
- Cyborg-kakkerlakken en killer-robots: Duitsland ontwerpt de oorlog van de toekomst
- Rijstmagnaat Radjie moet binnen twee weken Stalweide ontruimen
- Steeds minder bewolking door de dag
- Gouden sieraden en diamanten buitgemaakt bij gewapende overval op zakenpand
- Column: Beachvolleybal tour
- Inflatie weer in de lift: Prijzen stijgen met 2% in juni