President Jennifer Simons. (Foto: CDS)
De regering treft een moeilijke financiële situatie aan. President Jennifer Simons benadrukt dat de begroting voor 2025 geen nieuw beleid bevat en uitsluitend gebaseerd is op de vaste lasten van de overheid, zoals lonen, salarissen, subsidies, rente en schuldaflossingen. Volgens de president heeft het land tot en met mei 2025 een tekort van circa 8% op de primaire balans. Voor het hele jaar wordt een tekort van ongeveer SRD 1,3 miljard geraamd, enkel voor de vaste uitgaven.

Daarnaast zijn er openstaande betalingsverplichtingen van circa SRD 7 miljard aan bedrijven en particulieren. Deze worden momenteel door het ministerie van Financiën gescreend. De president benadrukt dat dit bedrag bovenop het tekort van SRD 1,3 miljard komt, meldt de Communicatiedienst Suriname. 

“De begroting voor 2025 is nog niet aangenomen. De uitgaven worden nog steeds gedaan op basis van 2024, maar dat plafond is inmiddels overschreden,” benadrukt Simons.

Hoewel de overheid over US-dollar inkomsten beschikt om maandelijkse tekorten deels te dekken, is het volgens de president nog niet volledig duidelijk hoe stabiel en toereikend deze inkomsten zijn.

Het staatshoofd stelt dat de focus van de regering ligt op financiële sanering en dat een team van deskundigen van de minister van Financiën en het kabinet werkt aan een realistisch financieel plan.

Onderzoek verlichting schuldenlast  
De regering is actief op zoek naar mogelijkheden om de zware schuldenlast te verlichten. Een team van deskundigen van het ministerie van Financiën en het kabinet werkt aan oplossingen.

Er vinden gesprekken plaats met internationale partners, waaronder de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en het Internationaal Monetair Fonds, om afspraken te maken die de druk van schuldaflossingen kunnen verminderen, vooral met het oog op 2026, laat de president weten. 

Een belangrijke prioriteit is het op orde krijgen van de begroting 2025. De regering werkt aan het verhogen van de staatsinkomsten, onder meer door betere inning van btw en een efficiëntere werkwijze bij de Belastingdienst en de Douane. Volgens Simons wordt btw soms wel geïnd bij burgers, maar niet altijd afgedragen aan de Staat.