Colombianen die door de Ecuadoraanse regering zijn gedeporteerd, staan in de rij bij de Rumichaca International Bridge in Colombia. (Foto: Colombiaans ministerie van Buitenlandse Zaken)
Colombia heeft vrijdagavond fel gereageerd op de deportatie van honderden Colombiaanse gevangenen uit Ecuador, en noemt de actie "een onvriendelijk gebaar" van de Ecuadoraanse regering. Volgens het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gebeurde de uitzetting zonder voorafgaand protocol en zonder garanties voor de mensenrechten van de betrokkenen.

De spanning ontstond nadat Colombia op donderdag meldde dat Ecuador van plan was een groot aantal Colombiaanse gevangenen uit diverse Ecuadoraanse gevangenissen het land uit te zetten. Volgens lokale media zijn inmiddels zo’n 700 gevangenen zonder officiële aankondiging via de grensbrug bij Ipiales teruggestuurd naar Colombia.

"Colombia heeft via diplomatieke kanalen haar krachtigste protest uitgesproken en overweegt momenteel passende maatregelen in reactie op deze actie," aldus het ministerie in een verklaring.

Ecuador: "Geen sprake van massa-uitzetting"
De Ecuadoraanse regering ontkent dat er sprake is van massadeportaties en stelt dat de uitzettingen verlopen volgens het nationale juridische kader. Volgens het Ecuadoraanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de procedures in gang gezet op 8 juli, met individuele uitspraken en vrijlatingsbevelen van rechters.

"Ecuador verwerpt de aantijgingen van massale uitzettingen," aldus de verklaring. "We respecteren het recht op een eerlijk proces en de mensenrechten van alle betrokkenen."

Toch verklaarde de burgemeester van de Colombiaanse grensplaats Ipiales, Amílcar Pantoja, tegenover radiozender Caracol dat de lokale autoriteiten niet vooraf op de hoogte waren gebracht van de aankomst van de gevangenen. Dit leidde tot zorgen over opvangcapaciteit en de veiligheid van de teruggekeerde personen.

Relaties onder druk

De zaak dreigt de diplomatieke verhoudingen tussen de twee buurlanden onder druk te zetten. Colombia benadrukt dat het deporteren van gedetineerden zonder duidelijke afspraken of waarborgen "in strijd is met internationale normen" en stelt dat een ordentelijke en respectvolle overdracht essentieel is.

Vooralsnog is er geen formele reactie vanuit de presidentiële kantoren van beide landen. De Colombiaanse regering laat weten de zaak nauwlettend te volgen en mogelijk vervolgstappen te nemen.