Media-aanvallen: Een gevaar voor democratie
21 Mar, 10:44
foto


In de schaduw van de Surinaamse politieke arena heeft een verontrustend fenomeen zich ontwikkeld: de aanvallen op mediabedrijven die kritische journalistiek durven te bedrijven. Suriname Herald, DTV Express, CulturuTV en zelfs individuele presentatoren zoals Dave van Aarde, zijn het doelwit van deze aanvallen. In een tijd waar persvrijheid en vrijheid van meningsuiting essentiële pijlers zijn van een gezonde democratie, vormen deze aanvallen een directe bedreiging voor het fundament van onze samenleving.

Het is verontrustend om te zien hoe mediakanalen die zich toeleggen op kritische berichtgeving worden aangevallen door degenen die niet bereid zijn om zich bloot te stellen aan ongemakkelijke waarheden. Het lijkt erop dat in deze tijd van politieke polarisatie, sommigen de media zien als een obstakel in plaats van een essentiële pijler van een goed functionerende samenleving.

De recente golf van aanvallen op mediabedrijven, met name op hun sociale mediaplatforms, is een zorgwekkende ontwikkeling die niet genegeerd kan worden. Het is duidelijk dat deze aanvallen niet alleen gericht zijn op individuele journalisten of mediahuizen, maar op de fundamenten van persvrijheid en democratische waarden zelf.

Het is des te alarmerender dat deze aanvallen lijken toe te nemen naarmate de verkiezingen naderen. Het lijkt erop dat bepaalde politieke krachten proberen om kritische stemmen de mond te snoeren en zo de publieke opinie te beïnvloeden in hun voordeel. Dit manipulatieve gedrag ondermijnt niet alleen het vertrouwen in de media, maar ook de integriteit van het democratische proces.

Het is essentieel dat de Surinaamse samenleving deze bedreiging serieus neemt en actie onderneemt om persvrijheid en vrijheid van meningsuiting te beschermen. Dit vereist een gezamenlijke inspanning van burgers, journalisten, en de overheid om een klimaat te creëren waarin kritische journalistiek gedijt en waarin de pers vrij is om haar rol als waakhond van de democratie te vervullen.

Het is tijd om op te staan tegen deze aanvallen op de persvrijheid en om te vechten voor een samenleving waarin het recht om vrijelijk informatie te ontvangen en te delen, wordt gewaarborgd. Alleen door vastberadenheid en collectieve actie kunnen we voorkomen dat onze democratische waarden verder worden uitgehold en de stem van het volk in de kiem wordt gesmoord door politieke repressie.

Jerrel Harderwijk (Journalist)

Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April