NDP: De leugenmachine en digitale criminaliteit
18 Mar, 02:55
foto


In de aanloop naar de verkiezingen van 2020 had de toenmalige oppositie een agressieve lastercampagne ingezet tegen de regering Bouterse en de NDP. Politieke exponenten, bedrijfsleven, vakbondsleiders werden ingezet en leugenachtige  berichtgeving bereikte vaak ook de media. Er werden opportunisten ingezet om de “Stem Slim” campagne te voeren. Later werd de leugenmachine op social media in versnelling gebracht door intensief diverse ‘fake facebook pages’ en ‘fake accounts’. Dat het inzetten van leugens de modus operandi is, is gebleken in de de regeringsjaren vanaf 2020. Gelukkig heeft de gemeenschap de werkwijze door en is men niet meer te misleiden.

Nu we in het voorverkiezingsjaar zijn, wil men een dergelijke strategie weer toepassen met ietwat andere mechanismen, omdat de politieke exponenten van de huidige coalitie ongeloofwaardig overkomen, het bedrijfsleven bedrogen is en de vakbondsleiders gecompromitteerd zijn. Surinaamse burgers zijn kritischer en scherper geworden, ondanks velen van hen de afgelopen vier jaren in de cel zijn gegooid vanwege hun kritische houding.

Surinaamse burgers, hier en in diaspora, uiten zich ferm op Facebook tegen leugens die worden verteld, partijdigheid van instituten wordt blootgelegd en corruptie en drugsschandalen worden diepgaand en feitelijk besproken. Het gevaarlijke en gemene dat zich nu voltrekt is dat men deze ontwikkeling wil stuiten. Het meest gevaarlijke is wel dat het aantal nieuwe fake accounts op een dag soms meer dan 600 zijn. De werkwijze is dat kritische burgers, de NDP en de fervente NDPer op facebook worden aangevallen of gerapporteerd, waardoor ze hun pagina niet meer kunnen bereiken. Dit is misbruiken van Facebook.

Zo is het facebook account van Marcel Oostburg gerapporteerd, geblokkeerd en van hem  zijn  er fake pagina’s gemaakt, verder onder andere DNA lid Stephan Tsang, DC Mike Nerkust, DC Wedperkash Joeloemsing, John Lecton, Previen Sewnath en Ahilia Welles. Wie volgen er straks?
Men is zover gegaan om een fake NDP facebook pagina aan te maken. Het doel van deze criminele operatie is om vanuit de fake pagina’s  leugens en fake nieuws te verspreiden alsof het bericht van die personen afkomstig is. Dit allemaal om tegenstand en kritiek op de regering uit te schakelen.

Wat dus, voor en tijdens de verkiezingen van 2020 begon, vanuit een toenmalige oppositie partij, als een door leugens ondersteunde anti propaganda, is nu dus uitgegroeid tot een nieuwe professionele maar criminele aanval, waarbij men van fake accounts gebruik maakt om massaal personen te rapporteren bij Facebook zodat men kritische personen, burgers en organisaties, de mond kan snoeren. Deze kwestie lijkt nu epidemische vormen op Facebook aan te nemen, terwijl men ondertussen ook Tik Tok probeert binnen te dringen.

Het moet nog duidelijk worden of deze grootschalige, professioneel ondersteunde leugen en laster campagne uit fresh capital of uit overheidsmiddelen wordt gefinancierd. Wij huiveren al bij de gedachte wat het straks zal worden wanneer namen van kandidaten, van de diverse oppositionele politieke partijen, bekend zullen zijn.

De NDP wenst deze gevaarlijk ontwikkeling  onder de aandacht van de gemeenschap te brengen, omdat elke ontwikkeling die als gevolg heeft dat Surinamers hun democratisch recht, om zich vrijelijk te kunnen uiten wordt beperkt,  bestreden moet worden. De NDP roept een ieder op om kritisch te blijven en misstanden aan te kaarten en misbruik op social media massaal te rapporteren.

De autoriteiten worden ook opgeroepen om deze vorm van digitale criminaliteit te onderzoeken en maatregelen te treffen, middels de beschikbare wetgeving.
Surinamers, waakzaamheid is geboden.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April