Succesvolle studiereis 40 advocaten en docenten uit Nederland
18 Mar, 06:48
foto
Deelnemers aan de studiereis. Naast ruim 40 personen uit Nederland, doen ook Surinamers mee aan deze cursussen. (Foto's: Soedamah Advocaten)


Ruim 40 advocaten en docenten volgen tijdens een studiereis in Suriname drie cursussen. Deze hebben betrekking op drie rechtsgebieden: letselrecht, vreemdelingenrecht en zekerheidsrecht. Lachman Soedamah die samen met MR. in opleidingen deze cursus heeft aangeboden, zegt aan Starnieuws dat hij heel tevreden is met deze studiereis. De cursussen zijn vrijdag begonnen en worden vandaag afgerond.

Er is ook een bezoek gebracht aan het Hof van Justitie. Van gedachten is gewisseld over uitwisselen van ervaringen en kennis tussen juridisch Nederland en Suriname. Gekeken wordt naar specifieke uitdagingen en procedures over juridische bijstand in Suriname. Gedacht wordt aan juridische bijstand bij arbeidsconflicten, procedures rond schadevergoedingen en juridische bijstand voor slachtoffers, of verschillende immigratie- en verblijfskwesties die spelen in landen zoals Nederland en Suriname.

Het Hof juichte deze ontmoeting toe in die zin dat er ook gebruik gemaakt kon worden uit de expertise van de groep. De volgende keer zal de groep van juristen uitgebreid worden met andere doelgroepen zoals notarissen en ook meer rechtsgebieden, zegt Soedamah. Het ligt in de bedoeling om de Surinaamse Orde van Advocaten erbij te betrekken. Soedamah en zijn team zijn ontvangen door president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks, en de rechters Dinesh Sewratan en Ingrid Lachitjaran.

Lachman Soedamah (links) is ook ontvangen door het Hof van Justitie. 
Tweede van links hofpresident Iwan Rasoelbaks.
'
Tijdens het verblijf in Suriname wordt de diaspora samenwerking versterkt door samen te werken met Surinaamse juristen die verbonden zijn aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Ook nemen ze deel aan de cursussen om zo een verdiepend inzicht te krijgen in de complexe aspecten binnen de wetgeving en hoe deze toegepast kunnen worden in de praktijk. De cursussen lopen volgens Soedamah goed en de deelnemers zijn laaiend enthousiast.

Soortgelijke studiereizen zijn ook in andere landen gehouden, maar Soedamah Advocaten wil zich nu focussen op Suriname. Vorig jaar is de eerste studiereis hier gehouden. Het ligt in de bedoeling om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. De reis wordt gecombineerd met excursies. "We zijn al naar plantage Bakkie geweest. Deze week gaan we naar Jaw Jaw en naar Nickerie. De deelnemers zijn onder de indruk van Suriname, de natuur en het erfgoed. Naast advocaten met Surinaamse roots nemen ook autochtone Nederlandse advocaten deel aan de studiereis.

De studiereis wordt formeel afgesloten met een ontmoeting met president Chan Santokhi maandagmiddag. Hierbij zullen de ervaringen worden gedeeld met het staatshoofd. Aanvullend zullen de docenten Aniel Pahladsingh en Veeru Mewa een inhoudelijke presentatie geven aan de president.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April