President bespreekt schuldenprobleem Grassalco
16 Mar, 02:55
foto
President Chan Santokhi en ministers in overleg met de leiding van staatsbedrijf Grassalco NV. De financiële perikelen waarmee het bedrijf te kampen heeft, zijn besproken. Er wordt gezocht naar oplossingen. (Foto: Kabinet President)


President Chan Santokhi heeft een bespreking gehad met de directie en de Raad van Commissarissen (RvC) van Grassalco NV over de financiële situatie van het staatsbedrijf. Grassalco staat onder financiële druk door schuld achterstanden die steeds verder oplopen. Als er niets wordt gedaan zullen diverse schuldeisers over kunnen gaan tot beslaglegging op onder andere goederen, rekeningen en bezittingen.

President-directeur van Grassalco, Wesley Rozenhout, heeft de leiding van het bedrijf in oktober 2020 overgenomen, toen het staatsbedrijf een schuldenberg van miljoenen Amerikaanse dollars had. Het is de nieuwe leiding van Grassalco gelukt om een lening aan te gaan van US$ 3,8 miljoen. Hiermee is een aantal grote schuldeisers betaald en er zijn aflossingsplannen afgesproken met anderen. Het probleem is echter dat een ander deel van de schulden nog niet betaald is, en natuurlijk moet ook de 3.8 miljoen zelf nog terugbetaald worden. 

“Hierdoor legt een aantal schuldeisers beslag op de rekeningen, waardoor we verplicht zijn hen (grotere) deelbetalingen te doen in plaats van de afgesproken aflossingen. Dit zorgt ervoor dat we telkens weer achterlopen met afbetalingen”, zegt Rozenhout. Een specifieke probleemsituatie doet zich voor in de situatie van aflossingsplannen waarbij de schuldeiser met een advocaat werkt. Grassalco heeft in die gevallen soms automatische aflossingen gedaan volgens het aflossingsplan, maar tegelijkertijd verzuimd om het bewijs van die aflossingen naar de advocaat te sturen. “Hierdoor weten deze partijen niet dat de aflossingen zijn gedaan, wat een van de problemen is waarmee we nu te kampen hebben, zoals met een bedrijf dat beslag heeft gelegd op de Krakalaan en dreigt te gaan veilen”. 

De bijeenkomst met de leiding van Grassalco vond donderdag plaats op het Kabinet van de President, in aanwezigheid van de ministers Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning, Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en Uraiqit Ramsaran van Transport, Communicatie en Toerisme, meldt de Communicatiedienst Suriname.  

De regering heeft gekeken naar wat de beste kortetermijnoplossing zou kunnen zijn. Als voorlopige, acute oplossing heeft het staatshoofd een clusterteam van ministers samengesteld, dat apart met de leiding van Grassalco de knelpunten moet gaan bespreken en oplossingsmodellen moet gaan bediscussiëren. Dit als voorlopige oplossing, totdat er een plan gepresenteerd wordt in de regeringsraad. Dan zal de regering kijken welke maatregelen allemaal getroffen moeten worden met en voor Grassalco. Daarnaast is er gesproken over een voorziening, zodat alle betrokken partijen garantie hebben dat de business gecontinueerd kan worden en dat betalingen kunnen plaatsvinden.
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April